30. aprill 2012

Kohupiimapirukas kirsside ja martsipaniga

Ma armastan kooke, mille iseloomustamiseks võib kasutada sõnu lihtne ja vanaemalik. See on minu arvates just üks selliseid. Kirssidest tulev mahlasus ja martsipani magusus suudavad luua ideaalse koosluse. Kõige parem on kook minu arust alles kolmandal päeval külmkapi külmana nagu kohupiimakookide puhul ikka - mida kauem seisavad, seda paremaks muutuvad. Aga kärsitumad maiasmokad söögu soojalt, kuid siis ikka koos külma piimaga, nii nagu serveeriks kooki vanaema...



Vaja läheb:
3 dl nisujahu
0,75 dl suhkrut
noaotsaga soola
125 g külma võid
1-2 spl külma vett

4 munakollast
1 dl suhkrut
1 spl vanillisuhkrut (kuhjaga)
400 ml vanillist kohupiimakreemi või kohupiimapastat
100 g martsipani
350 g kirsse (kasutasin kompotti, kirsside kaal on ilma vedelikuta)


Tee nii:
Kõigepealt valmista põhi. Selleks sega jahu, suhkur ja sool ning näpi külma võiga ühtlaseks puruks. Lisa vähehaaval külma vett ning sõtku taignaks. Suru taigen vormi põhja ja äärtele. Jäta põhi ca 10 minutiks sügavkülma tahenema. Kui paned taigna täiesti külmana ahju, siis ei vaju ääred küpsemisel alla. Küpseta põhja 200 kraadi juures 10 minutit.

Samal ajal kui põhi küpseb, valmista täidis. Kui kasutad kirsikompotti, siis nõruta marjad korralikult (üleliigse vedeliku võib välja vajutada). Vahusta munakollased suhkrutega heledaks vahuks. Tükelda martsipan. Sega vahustatud munad, kohupiimakreem, martsipanitükid ja kirsid. Vala täidis eelküpsetatud põhjale ning küpseta 175 kraadi juures 50-60 minutit. Lase täielikult jahtuda, sest siis kook taheneb. Ahjust välja võttes võib kook veidi võbiseda. Parim on, kui kook seisab järgmise päevani külmas.

Kogus: 22-24 cm läbimõõduga vormitäis, millest saab 10 parajat tükikest.

Kommentaare ei ole:

Kööginurk

Related Posts with Thumbnails