3. aprill 2010

Beseeküpsised

Mari-Liis oma besee postitusega tuletas mulle meelde viit munavalget, mis eilsest koogitegemisest järgi jäid. Ma ei ole kõige suurem besee sõber, kuid vahel harva on see liigmagus kraam täitsa mõnus. Seega valmistasin kõige tavalisemad krõbedad beseeküpsised, mis jäid seest tsipake nätsked, nii et kui krõbeda koore ümbert ära sööd, siis jääb suhu tükike nätsukommi:) 


Sama retsepti järgi saab valmistada ka põhjasid beseetordi tegemiseks. Iga muna kohta võiks võtta ca 50-60 g tuhksuhkrut. Küpsetada tuleb maiuseid madalal temperatuuril, et nad kuivaksid. Kuna  küpsetasin beseesid kaks plaaditäit, siis katsetasi kaht erinevat temperatuuri: 110 kraadi  juures tund aega andis ilusad valged krõbedad beseed, 120 kraadi juures tund aega said küpsised aga kergelt beežika jume. 


Vaja läheb:
Munavalgeid (minul kulus 5 tk)
Tuhksuhkrut (minul kulus 250 g)
Sidrunhapet
Vaniljesuhkrut

Tee nii:
Vahusta külmad munavalged puhtas kuivas nõus vahuks (mikserdades jäävad ilusad kumerad tipud). Lisa vähehaaval suhkur, vanillisuhkur ning sidrunhape samal ajal edasi mikserdades. Vahusta segu kuni see on tugev ja läikiv. Tõsta lusika abil või tordipritsi kasutades küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile meelepärase kuju ja suurusega kuhjakesed. Küpseta madalal temperatuuril 1 h. Ahjust välja võttes lase beseedel täielikult jahtuda.

10 kommentaari:

huviline ütles ...

sooviksin väga teada ,mida annab teha nende munakollastega ,mis jäävad besee tegemisest üle.võibolla kusagil on sellest juttu aga ei tule ette.püüan ise ka siin ääremaal midagi kokku teha .vahel muudan natuke aga siiski.aitäh huvitavate ja uute ideede eest

Andra Kalda ütles ...

Tere huviline! Munakollaseid saab edukalt kasutada maitsva vaniljekastme tegemisel, mille retsept on siin koogiretseptis (http://retseptikas.blogspot.com/2010/09/ahjuounakook-kupsetatud-vaniljekreemis.html). Mina olen kasutanud munakollaseid ka kotlettide valmistamisel (sega hakkliha, sibula, küüslaugu, munakollased ja meelepärased maitseained ning tõstad segu pätsikestena kuumale õlisele pannile. Riivsaias ei ole vaja neid enam veeretada:)

Anonüümne ütles ...

muna kollaseid saab kasutada ka Seakõrva küpsiste tegemiseks .

Unknown ütles ...

Ei mõista, miks mul vaht tihke ei jää. Vahustasin külma munavalget metallkausis, alguses rahulikumal kiirusel ja siis, kui jäid kumerad tipud, lisasin suhkru ja paar törtsu sidrunhapet. Seejärel vahustasin ja veel vahustasin ja veeeeeel vahustasin jne jne jne...
Segu lihtsalt ei jäänud piisavalt tihke, et mõni tups või üldse midagi peale lamedate plötsude ahjuplaadile püsima jääks.
Mis ma tegema peaks, et segu tahkemaks jääks/saaks või kas ma teen midagi valesti?

Andra Kalda ütles ...

Kas lisasite suhkrut vähhaaval?

Unknown ütles ...

Jah. Parema käega hoidsin visplit ning vasakuga panin supilusika kaupa sisse :/ Või tahab ta pigem nö. niristamist?
Äkki võibolla asi selles, et tegin tuhksuhkrut (kohvijahvatis) ise, mitte ei kasutanud poe oma?

Andra Kalda ütles ...

Suhkrus kindlasti vast asi ei ole. Tegin ka eile beseed ja täitsa tavalise, mitte tuhksuhkruga. Võib-olla olid munad vanad või siis ei olnud munavalgevaht piisavalt tugev? Munavalgevaht peab olema nii tugevaks vahustatud, et kui kausi tagurpidi keerad, siis munavalge sealt välja ei kuku :)

Unknown ütles ...

Tere Andra, kuidas Sinu besee nii vormiline Jääb? Mötlen,et kui tordipritsist need plaadile vajutad, ei valgu laiali? Kui kaua sa vahtu mikserdad? Millal suhkru lisad?

elu ilusamaks ütles ...

Kauss ja mikseri otsikud/vispel/kahvel, mida iganes siis kasutad, peab olema täiesti puhas, kuiv ja rasvavaba. Ehk oli asi selles?

Unknown ütles ...

Kas küpsetate kaks plaati korraga või ikka eraldi?

Kööginurk

Related Posts with Thumbnails