1. aprill 2012

Orsoto peedi ja suitsujuustuga

Mulle meenus täna, et sattusin üks nädalajagu tagasi autos kuulama Star FM-i, kus saatejuhid rääkisid ortoreksiast ehk liiga tervislikust toitumises. Asusin interneti avarustest selle kohta lähemalt uurima ja sain teada, et ortoreksikutel on kinnisidee süüa nii, et tervisele võimalikult kasulik oleks. Seejuures ei huvita neid, kas toit maitseb hea või mitte. Ortoreksikud üritavad võimalikult palju muuta ka ümberkaudsete inimeste söömisharjumusi, hirmutades neid erinevate ohtlike tõbedega. Seega on tegu toitumishäirega nagu anoreksia või buliimia, kusjuures ortoreksiat põevad enam mehed. Lisaks sattusin väga huvitavale artiklile SIIN.

Kõige rohkem meeldib mulle selles artiklis osa, kus Anatol Sügis väidab, et moosidele ei ole vaja nii suurtes kogustes suhkrut lisada, sest riknemise hoiab ära moosi 80 kraadine kuumutamine ja purgi hermeetiline sulgemine. Piisab vaid 50 grammist suhkrust kilo kohta. Küsimuse peale, et miks siis pannakse moosi sisse nii palju suhkrut ta vastab: "Ei tea! Mingid kanaajudega naised kirjutavad kokaraamatuid, selle pärast." Soovitan soojalt artiklit lugeda, sest vanamehe söömisharjumused on väga põnevad ja mõnes mõttes ma isegi kadestan teda. Mullegi meeldiks koduaiast võtta kõike seda, mida loodus pakub, kuid pigem sellel eesmärgil, et head ja paremat "normaalse" toiduga sobitada. Siinkohal on hea hetk kiita ka Vesta Reesti raamatut "MINU KÖÖK.Toit talust ja turult", mis oma eheduses võitis mu südame. Väga lihtne ja loomulik. Loomulik selles mõttes, et suhe loodusega on raamatus väga tugev. Ehe tooraine otse oma põllult või aiast või laudast... Küll mulle meeldiks nii elada!


Nüüd siis aga retsepti juurde. Üks orsoto postitus hiljuti juba oli, aga head orsotot ei ole kunagi liiga palju.


Vaja läheb:
2 dl odratangu
1 spl õli + 1 spl võid
6-7 dl puljongit
ca 0,5 tl soola (vajadusel, kui puljong ei ole nii soolane ja kruubid jäävad magedad)
150 g keedetud riivitud peeti
100 g riivitud suitsujuustu  

Tee nii:
Pese tangud külma veega ja nõruta. Kuumuta pannil õli ja või ning lisa tangud. Pruunista 3-4 minutit. Lisa puljong ning hauta keskmisel kuumusel ca 30 minutit. Vedelikku võiks alguses lisada antud kogusest natuke vähem (nt 5 dl) ja vastavalt vajadusele hiljem juurde lisada. Kui tundub, et tangud on kuival, kuid nad ei ole veel valmis, siis lisa puljongit. Vahepeal maitse ja vajadusel lisa soola. Tangud on valmis, kui nad on pehmed, aga siiski veidi krõmpsuvad. Lisa pannile ka riivitud peet ja riivitud suitsujuust. Sega orsoto korralikult läbi, kuni juust on korralikult sulanud.

Kogus:kahele näljasele, kolmele mitte nii näljasele. Kui orsotot pakkuda liha või kala kõrvale, siis jagub kindlasti kolmele.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Suurepärane roog, aitäh retsepti eest! Tegime tervele hulgale külalistele ja kõik kiitsid. Maitseks lisasin peterselli, aed-liivateed ja majoraani.

Andra Kalda ütles ...

Oi, mul on väga hea meel, et maitses! Maitsetaimede lisamine andis ka kindlasti palju juurde :)

Kööginurk

Related Posts with Thumbnails