19. aprill 2012

Ricotta gnocchi´d ürdise sulavõiga

Kui ma esimest korda gnocchi´sid valmistasin, siis ma mõtlesin, et esimeseks ja viimaseks korraks see jääbki. Kuni ma avastasin, et peale kartulite saab neid klimbikesi teha ka ricotta kohupiimaga. No ei ole vist lihtsamat toitu olemas! Sega ainult ained kokku, veereta taigen ussikeseks, lõika tükkideks ja keeda. Kusjuures keetimine võtab aega vaid 4 minutit. Kui sedagi...

Gnocchi´d on Itaalia kartuliklimbid, mida tavapäraselt valmistatakse siis keedetud kartulist. Gnocchi´de valmistamisel võib aga kasutada ka teisi köögivilju, mannat või näiteks ricotta kohupiima. Lisaks põhikomponendile on oluline koht taignas ka munakollasel, jahul ja soolal. Taignale võib maitseks lisada ka erinevaid juuste ja maitsetaimi. Klimbikesi serveeritakse erinevate kastmete või lihtsalt juustuga. Mina serveerisin hoopis ürdivõiga. Allpool on toodud ka ürdivõi retsept, milles on oluline roll just küüslaugul ja tüümianil.  Ma ei jõua ära oodata, millal saaks valmistada ricotta klimbikesi karulauguga. Naadidki on aias alles nii tillukesed...

Ricotta kohupiim, munakollane, nisujahu, sool, riivitud parmesan.

Gnocchidega on veel see hea asi, et neid on tore koos lapsega valmistada. Pisikesi käsi annab ära kasutada nii taigna segamisel, jahus veeretamisel kui ka tükkideks lõikamisel, mis on lapsele kindlasti põnevaks tegevuseks. Miks mitte võtta emadepäeval ette just gnochhi-tegu? Klimbikesi võib korraga valmis teha rohkem ja need siis sügavkülmutada, et teinekord korisevat kõhtu hellitada.

Sega kõik komponendid omavahel ühtlaseks taignaks.

Vaja läheb:
200 g ricotta kohupiima
1 munakollane
1 dl nisujahu
0,5 tl soola
50 g riivitud parmesani (kui ei soovi parmesani lisada, siis võiks lisada kindlasti mõnd tugevamaitselist juustu, sest juustune järelmaitse on see, mis klimbikesed nii eriliseks teeb)

Ürdivõi:
100 g taluvõid
1 suur küüslauguküüs
1 spl kuivatatud tüümiani
soola

Veereta taignast jahusel pinnal ussike. Lõika ussike ca 1 cm laiusega tükikesteks.

Tee nii:
1. Sega kõik komponendid omavahel ühtlaseks taignaks. Taigen võiks jääda kerge, õhuline ja pehme. Kui taigen tundub liiga pehme, nii et ta ei ole vormitav, siis lisa natuke jahu. Jahuga aga ei maksa liialdada, sest nii võib tulemus liiga klimbine jääda.
2. Veereta taignast jahusel pinnal ussike. Lõika ussike ca 1 cm laiusega tükikesteks.
3. Aseta tükikesed soolaga maitsestatud keevasse vette. Sega korraks, et klimbid poti põhja kinni ei jääks. Keeda 2-4 minutit. Klimbid, mis on veepinnale tõusnud, on valmis. Nõruta klimpe sõelal.
4. Sega soojad klimbid 2-3 spl ürdivõiga (koonerdada ei ole vaja!) ja söö kohe.

Kogus: kahele. Sellest kogusest saab ca 30 klimbikest. Ürdivõid jääb üle, aga selle võib leiva peale määrida. :)

Ürdivõi küüslaugu ja tüümianiga

 Kas pole mitte lihtne?


3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Lihtne ja mõnus!

Anonüümne ütles ...

Olen seda isegi teinud, aga kõrvale olen värvi ja särtsu andmiseks teinud hästi peeneks hakitud tomati-küüslaugu segu. Olen ammu mõelnud seda taas teha :).

irtsel ütles ...

ja-jahh - minu ämm teeb ikka vägevad gnjocisid -ikka aga kartul ja riccotta lisatult.Kastmeks tuleb loomalihal hautatud tomatikaste pparmesaniga - üsna nämm ämm :))

Kööginurk

Related Posts with Thumbnails