Kas teadsid, et:
- Sushi on tuntuim ja populaarseim jaapanlaste külm kalasuupiste, mille valmistamise kunst seisneb eelkõige stabiilsuse saavutamises nii maitse, värske ja kvaliteetse tooraine kui ka kaunistamise osas.
- Sushi kokaks õpitakse aastaid ja naisi sushi valmistamise juurde enamasti ei lubata - neil olevat peopesa temperatuur pool kraadi kõrgem ja see muutvat toidu maitset.
- Kehtib reegel, et ühel sushivaagnal peab leiduma nii punase, rohelise kui ka kollase värvusega toiduaineid. Sageli serveeritakse sushipalasid sinisel alusel, sest see muudab toiduainete originaalse värvi kirkamaks.
- Sushi on väga tervislik: 2-3 sushitükki annavad olenevalt kasutatud toorainest umbes 60-90 kcal. Pealegi on kalas palju mineraale, vitamiine ja kasulikke rasvhappeid; noris ehk merevetikatest kokku pressitud ja kuivatatud lehes aga ohtralt joodi.
- Sushit serveeritakse koos marineeritud ingveriga, mis aitab suud eelnevast maitsest puhastada ning joogiks pakutakse rohelist teed. Üks põhjus on muidugi see, et maitsed harmoneeruvad omavahel, ent tähtsam on, et eelmainitud komponendid aitavad toitu paremini seedida.
On olemas erinevaid sushiroogasid, kuid enamlevinud on:
Chirashi-zushi – kauss või karp sushiriisi, mis on kaetud sashimivalikuga. Sashimi on värske toores kala, mida serveeritakse viilutatuna. Sashimi on lõigatud erinevates variatsioonides täiustamaks kala välimust. Serveeritakse tavaliselt koos sojakastmega, millele on lisatud wasabi.
Inari-zushi – sushiriisiga täidetud Aburage ehk praetud tofutaskud.
Maki-zushi – riisi ja merevetika rullid kala ja/või juurviljadega.
Nigiri-zushi – väikesed riisipadjad, mis on kaetud wasabi ja kalafileega.
Temaki-zushi – nori lehest tehtud koonuse sees on sushiriis, kala ja juurviljad.
Chirashi-zushi – kauss või karp sushiriisi, mis on kaetud sashimivalikuga. Sashimi on värske toores kala, mida serveeritakse viilutatuna. Sashimi on lõigatud erinevates variatsioonides täiustamaks kala välimust. Serveeritakse tavaliselt koos sojakastmega, millele on lisatud wasabi.
Inari-zushi – sushiriisiga täidetud Aburage ehk praetud tofutaskud.
Maki-zushi – riisi ja merevetika rullid kala ja/või juurviljadega.
Nigiri-zushi – väikesed riisipadjad, mis on kaetud wasabi ja kalafileega.
Temaki-zushi – nori lehest tehtud koonuse sees on sushiriis, kala ja juurviljad.
Mainimata ei saa jätta ka Ameerika maki´sid, mille vahele oleks justkui kõik külmkapis leiduv kraam laotud (peekon, sulatatud juust, terav kimutsi kaste jne). Ameerika sushi on suurem ja uhkem kui minimalistlikud jaapani suupisted. Kui Jaapanis on klassikalise norimaki vahel ainult ühte sorti täidis, siis ameerika maki on rikkalikum ja koosneb mitmetest toiduainetest. Kõige tuntum Ameerika makidest on California maki, mille täidiseks on krevetid, makra, avokaado, paprika, seesamiseemned ja majonees.
Mida sushi valmistamiseks vaja läheb?
Norilehed - merevetikatest kokkupressitud ja kuivatatud lehed, millele sushi "üles ehitatakse". Sushiriis (või pudruriis) – spetsiaalne riis, mis keetmisel muutub kleepuvaks hästi vormitavaks valgeks massiks.
Täidis vastavalt soovile - kasutatakse toidukomponente, mille erimaitset sushile soovitakse anda: selleks võib olla soolaveekala nagu tuunikala, lõhe, kaheksajalg, krevetilised, nii must kui ka punane kalamari, austrid, teod ja karbid, kasutatakse ka paljusid köögivilju, merevilju, liha ja muna. Kalu kasutatakse nii värskelt kui ka töödeldult, näiteks õrnalt soolatuna.
Sool
Riisiäädikas
Bambusmatt ja TERAV NUGA
Wasabi ehk jaapani mädarõigas – võimsa, vürtsika maitsega (heleroheline) juur, mida jaapanlased riivivad sushiriisile värskelt, mujal kasutatakse aga wasabipulbrit või –pastat.
Gari ehk marineeritud ingver.
Sojakaste
Kogused: ühe sushirulli jaoks võiks võtta umbes 1 dl kuivriisi, 1,5 dl vett, 1 spl riisiäädikat ja maitse järgi soola. Wasabit ja ingverit kulub üsna vähe. Samuti saab sojakastet mitmel sushisöömisel kasutada.
Kuidas sushit valmistada?
Sushi tegemisel võib kasutada nii spetsiaalset sushiriisi kui ka pudruriisi (mõlema puhul on tegu lühikeseteralise riisiga, mis keetmisel muutub kleepjaks massiks).
1. Kalla riis sõelale ja pese korralikult külma veega.
2. Lase riisil nõrguda.
Mida sushi valmistamiseks vaja läheb?
Norilehed - merevetikatest kokkupressitud ja kuivatatud lehed, millele sushi "üles ehitatakse". Sushiriis (või pudruriis) – spetsiaalne riis, mis keetmisel muutub kleepuvaks hästi vormitavaks valgeks massiks.
Täidis vastavalt soovile - kasutatakse toidukomponente, mille erimaitset sushile soovitakse anda: selleks võib olla soolaveekala nagu tuunikala, lõhe, kaheksajalg, krevetilised, nii must kui ka punane kalamari, austrid, teod ja karbid, kasutatakse ka paljusid köögivilju, merevilju, liha ja muna. Kalu kasutatakse nii värskelt kui ka töödeldult, näiteks õrnalt soolatuna.
Sool
Riisiäädikas
Bambusmatt ja TERAV NUGA
Wasabi ehk jaapani mädarõigas – võimsa, vürtsika maitsega (heleroheline) juur, mida jaapanlased riivivad sushiriisile värskelt, mujal kasutatakse aga wasabipulbrit või –pastat.
Gari ehk marineeritud ingver.
Sojakaste
Kogused: ühe sushirulli jaoks võiks võtta umbes 1 dl kuivriisi, 1,5 dl vett, 1 spl riisiäädikat ja maitse järgi soola. Wasabit ja ingverit kulub üsna vähe. Samuti saab sojakastet mitmel sushisöömisel kasutada.
Kuidas sushit valmistada?
Sushi tegemisel võib kasutada nii spetsiaalset sushiriisi kui ka pudruriisi (mõlema puhul on tegu lühikeseteralise riisiga, mis keetmisel muutub kleepjaks massiks).
1. Kalla riis sõelale ja pese korralikult külma veega.
2. Lase riisil nõrguda.
3. Aseta riis potti, kalla peale nii palju vett, et riis oleks kaetud ning lase 30 minutit kuni 1 tund seista.
4. Aja riis keema. Kohe, kui vesi on keema hakanud, keera kuumus miinimumile ja lase kaane all 15-20 minutit haududa (et vesi oleks praktiliselt välja keenud). Võib teha ka nii, et kallad riisile peale keeva vee, ajad riisi keema ja tõstad poti teisele plaadile, mille oled eelnevalt miinimumile keeranud.
5. Eemalda pott tulelt ning lase kaane all seista veel 10-15 minutit. Riis peab olema kindlasti sellise konsistentsiga, et seda oleks võimalik vormida.
6. Lisa riisile sool ja riisiäädikas, sega ning lase korralikult jahtuda.
Maki-sushi valmistamiseks aseta norileht bambusmatile (pikem külg enda poole). Kata leht riisiga umbes 0,5 cm paksuselt, kuid jäta ülemine leheäär 1 cm laiuselt tühjaks (riisi käsitlemisel on hea vahepeal sõrmed kasta külma vette). Aseta täidis riisile lehe alumisel äärel. Tee tühjaks jäetud leheriba märjaks ja keera bambusmati abil maki tihedaks rulliks. Lõika terava noaga (kasta vahepeal vette) ära rulli otsad, seejärel lõika rull 6-8 osaks.
California-sushi – kata norileht riisiga ja puista peale seesamiseemneid. Enne täidise lisamist keera leht pahupidi nii, et riis jääks allapoole. Aseta täidis otse norilehele ja keera tihedalt rulli. Sel korral oleks hea, kui bambusmatt on kaetud toidukilega. Nii ei jää riis matile kinni.
Nigiri-sushi vormitakse käte vahel. Selleks tõsta parema käe näppude vahele 20-30 g keedetud sushiriisi ning vormi vasaku käe pihku riisipadjake, sellele aseta värske kala õhuke viil, mis on eelnevalt alt natuke mädarõika ehk wasabipastaga kokku määritud.
Kuidas sushit süüakse?
Sushit süüakse nii pulkadega kui ka käte vahel, mõlemad variandid on levinud (ka jaapanlaste endi seas). Enne sööma hakkamist tõstetakse sushile õhuke viil marineeritud ingverit ning seejärel kastetakse sushit enne iga hammustamist sojakastmesse, mis annab sushile lõpliku maitselihvi. Tähelepanu tasub pöörata sellele, et igasugune sojakaste sushi juurde ei sobi - jaapani sojakaste erineb hiina omast. Veelgi omapärasema maitseelamuse saab, kui segada sojakastmesse wasabi e. jaapani mädarõigas ja seejärel kasta sushit iga kord sinna sisse.
MINU SUSHITEGU
Vaja läheb: 4 dl pudruriisi
6 dl vett
1,5 tl soola
4-5 spl riisiäädikat
4. Aja riis keema. Kohe, kui vesi on keema hakanud, keera kuumus miinimumile ja lase kaane all 15-20 minutit haududa (et vesi oleks praktiliselt välja keenud). Võib teha ka nii, et kallad riisile peale keeva vee, ajad riisi keema ja tõstad poti teisele plaadile, mille oled eelnevalt miinimumile keeranud.
5. Eemalda pott tulelt ning lase kaane all seista veel 10-15 minutit. Riis peab olema kindlasti sellise konsistentsiga, et seda oleks võimalik vormida.
6. Lisa riisile sool ja riisiäädikas, sega ning lase korralikult jahtuda.
Maki-sushi valmistamiseks aseta norileht bambusmatile (pikem külg enda poole). Kata leht riisiga umbes 0,5 cm paksuselt, kuid jäta ülemine leheäär 1 cm laiuselt tühjaks (riisi käsitlemisel on hea vahepeal sõrmed kasta külma vette). Aseta täidis riisile lehe alumisel äärel. Tee tühjaks jäetud leheriba märjaks ja keera bambusmati abil maki tihedaks rulliks. Lõika terava noaga (kasta vahepeal vette) ära rulli otsad, seejärel lõika rull 6-8 osaks.
California-sushi – kata norileht riisiga ja puista peale seesamiseemneid. Enne täidise lisamist keera leht pahupidi nii, et riis jääks allapoole. Aseta täidis otse norilehele ja keera tihedalt rulli. Sel korral oleks hea, kui bambusmatt on kaetud toidukilega. Nii ei jää riis matile kinni.
Nigiri-sushi vormitakse käte vahel. Selleks tõsta parema käe näppude vahele 20-30 g keedetud sushiriisi ning vormi vasaku käe pihku riisipadjake, sellele aseta värske kala õhuke viil, mis on eelnevalt alt natuke mädarõika ehk wasabipastaga kokku määritud.
Kuidas sushit süüakse?
Sushit süüakse nii pulkadega kui ka käte vahel, mõlemad variandid on levinud (ka jaapanlaste endi seas). Enne sööma hakkamist tõstetakse sushile õhuke viil marineeritud ingverit ning seejärel kastetakse sushit enne iga hammustamist sojakastmesse, mis annab sushile lõpliku maitselihvi. Tähelepanu tasub pöörata sellele, et igasugune sojakaste sushi juurde ei sobi - jaapani sojakaste erineb hiina omast. Veelgi omapärasema maitseelamuse saab, kui segada sojakastmesse wasabi e. jaapani mädarõigas ja seejärel kasta sushit iga kord sinna sisse.
MINU SUSHITEGU
Vaja läheb: 4 dl pudruriisi
6 dl vett
1,5 tl soola
4-5 spl riisiäädikat
Tee nii nagu ülal õpetatud on.Valmistasin seekord kaks maki-sushi rulli, ühe California-maki rulli ja nigiri-sushi´sid.
Maki-sushi lõhe, Merevaigu ja kurgiga
Maki-sushi šampinjonide, paprika, kurgi ja värske tilliga
California maki makra, meremarja ja kurgiga
Nigiri sushi 1. lõhega ja 2. lõhe, meremarja, Merevaigu ja kurgiga
Kasutatud allikad: ami-Ja, Keisri köök ja Retsept.ee
Maki-sushi lõhe, Merevaigu ja kurgiga
Maki-sushi šampinjonide, paprika, kurgi ja värske tilliga
California maki makra, meremarja ja kurgiga
Nigiri sushi 1. lõhega ja 2. lõhe, meremarja, Merevaigu ja kurgiga
Kasutatud allikad: ami-Ja, Keisri köök ja Retsept.ee
8 kommentaari:
Soola võiks sushiriisi maitsestamisel ära jätta, pigem kasutada julgemalt sushiriisiäädikat, mis riisi maitsestab. On tulemus naturaalsem ja parem.
Samuti soovitan poest ostetud sushiriisiäädika eelnevalt üle maitsta- tihtipeale on see hirmus hapu. Hapu sushiriisiäädika võib suhkruga magusamaks kuumutada(NB! Keema lasta ei tohiks!).Äädika maitse peaks olema selline mõnusalt magus-hapukas.
Jõudu, jaksu kõigile sushimeisterdajatele!
Kädi
Väga hea nõuanne, panen kõrvataha:)
Väide:
Töömahukas ja kallis sushi ei ole jaapanlase igapäevatoit. Keskmise jaapanlase rahakott kannatab sushibaaris käimist välja vaid kord paari kuu jooksul.
Sa pole vist ise Jaapani käinud? See väide ei vasta üldse tõele. Jaapanis on sushi kõige odavam fast food ning on väga populaarne. Olen käinud-näinud, tean:)
Tore, et oled käinud ja näinud! Mina ei ole tõesti ja seetõttu tuginesingi allikatel, mis on välja toodud ka teksti lõpus. Parandan vea siis vähemalt siin:)
Andra: Ma ei mõelnud seda pahaga, kuid see väide oli vale ja seepärast mainisin seda! Muidu lahe blogi teil:)
Ega ma ei arvanudki, et pahaga. Väga tore, et selliseid asju mainitakse. Kahju, et ei saa kõike kättesaadavat infot usaldada ning siinkohal tulebki mängu kogemus, mis tõe välja selgitab:)
Kas oled kusagil Eestis näinud müügil aburage'i? Otsisin retsepti, et ise teha, aga see tundus tulevat liiga paks. Vaatasin momost ja norist, seal polnud.
Ausalt öeldes ei tea - ei ole näinud ega kuulnud :)
Postita kommentaar