16. september 2010

Ahjuõunakook küpsetatud vaniljekreemis

See on üks eriti koduselt maitsev kook, mis viib mälestustes vanaema kööki, kui ahjust olid tulnud täidetud ahjuõunad ja valmis sai vaniljekaste... Mmmm, ja millise imelise magusa vaniljehõnguga kodu täitus, kui kook hakkas valmis saama. Proovisin ühe tüki soojana ka ära, kuid hommikul külmast võttes maitses mulle kook kuidagi veel paremini.


Vaja läheb:
150 g võid
4,5 dl jahu
1 dl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl kardemoni
2 spl külma vett

8-10 väiksemat õuna
400 ml rõõskkoort või kohvikoort
4 munakollast
ca 2 spl (pruuni)suhkrut
1 spl kuhjaga vanillisuhkrut
rosinaid, kaerahelbeid, pähkleid, mett jms millega õunu täita (mina kasutasin ainult röstitud kaerahelbeid, sest muud kodus ei olnud)


Tee nii:
Lõika külm või tükikesteks ja näpi koos jahu, küpsetuspulbri, suhkru ja kardemoniga ühtlaseks puruks. Lisa ka külm vesi ning sõtku taignaks. Külma vee lisamisel alusta väiksemast kogusest ja kui vaja, siis lisa vett. Kui kohe liiga palju vett panna võib taigen liiga pehme ja kleepuv saada. Suru taigen vormi põhjale ja äärtele, torka kahvliga augud ning aseta vorm külma. Vahepeal võib ahju 200 kraadile soojenema panna.
Pese õunad ja eemalda vars ning uurista südamikud välja. Proovi seda teha nii, et õuna põhjale auku ei tekiks. Valmista õunte täidis. Selleks rösti pannil ca 4 spl kaerahelbeid ja peotäis pähkleid. Kui need hakkavad kergelt pruunistuma, siis lisa ka 2 spl (pruuni)suhkrut. Lase suhkrul sulada ning siis sega pannil kõik läbi ja lase segul karamellistuda. Vala täidis kaussi ja lase jahtuda. Hiljem võib lisada ka rosinaid. Täida õunad seguga.
Aseta koogipõhi ahju 200 kraadile 10 minutiks küpsema. Enne kata taigna servad fooliumiga, et ääred alla ei vajuks. Valmista samal ajal vaniljekaste. Selleks vahusta munakollased suhrkuga helekollaseks vahuks. Kuumuta koor koos vaniljesuhkruga keemiseni ja eemalda pott pliidilt. Nirista pool kuumast koorest peene nirena munakollaste hulka, ise pidevalt segades. Vala munakollase-koore segu potti ülejäänud koore hulka tagasi ning pidevalt segades jätka pliidil keskmisel kuumusel kuumutamist kuni kastme paksenemiseni. Koort ei tohi keema ajada ning kuumutamine ei tohi toimuda maksimaalel võimsusel, sest nii on kaste kerge tükki minema ja põhja kõrbema.
Võta ahjust koogipõhi, eemalda foolium, jaota täidetud õunad vormi ning tõsta kulbiga õunte vahele vaniljekaste. Kui õunte täidist jäi järgi, siis võib selle koogi peale laiali raputada. Küpseta 160 kraadi juures ca 1 h. Lase koogil jahtuda, et ka vaniljekreem saaks järelvalmida ja taheneda.



2 kommentaari:

Kaare ütles ...

Väga lahe idee ja kindlasti maitsev kook!

Andra Kalda ütles ...

Aitäh, Koopatibi:) Kook maitses väga hea tõesti. Õunad lisasid meeldivalt hapukust ja mahlasust ning kreem seal ümber sulas suus.

Kööginurk

Related Posts with Thumbnails