15. august 2012

Kodune tomatikaste poeketšupi asemele

Teel turult koju, korv kollaseid lihatomateid täis, unistasin ilusast kollasest ketšupist. Naiivitar. Ikka sai oranž, vaat et isegi punane. Kõiges on süüdi kaneel, mille lisamisel potis podisevad tomatid kohe värvi muutsid. Värvi üle võin ju nuriseda, kuid maitses kohe kindlasti pettuma ei pidanud. Pudelike tühjeneb üsna kiiresti, nagu käiks keegi salaja söömas... Retseptis ette antud maitseainete kogused on pigem soovituslikud ja maitsed peaks igaüks ise enda järgi paika timmima. 


Ketšupipudel on vist küll selline asi, mis ei puudu ühestki külmkapist. Kuna ka lastele kipub see hirmsasti maitsema, siis on suvisel ajal üsna mõistlik valmistada kodust tomatikastet, kus ei ole värv-, säilitus- ega lõhnaaineid lisatud. 

Vaja läheb:
1 kg tomateid (nt kollaseid lihatomateid)
2 suurt sibulat
1 spl äädikat
0,5 dl suhkrut
1,5 spl soola
3 loorberilehte
1 kaneelipulk
10 nelgitera

Tee nii:
Haki tomatid ja sibul ning pane potti koos maitseainetega. Lase leema tõusta ning jäta siis vaiksele tulele podisema kuni tomatid ja sibul on pehmed ning segu potis paks. Võta potist välja kaneelipulk, nelgiterad ja loorberilehed. Püreest segu ja maitse. Vajadusel lisa suhkrut, soola või äädikat. Kalla pudelisse või purkidesse.

Kogus: ca 1 liiter



1 kommentaar:

Unknown ütles ...

Tere!
Juba mitu aastat kasutan Teie retsepte ja see on üks mu lemmikutest. Olen seda veidi täiendanud. Nimelt lisan leesputke ja jätan ära nelgi ja enamasti isegi kaneeli. Mõnikord lisan veel küüslauku (enam ei keeda) või ingverit. Viie pipra segu on ka väga sobilik, samuti basiilik. Leesputk aga annab võrratu maitsenüansi, aga see on loomulikult maitseasi. Tervist ja uusi mõnusaid retsepte!

Kööginurk

Related Posts with Thumbnails