3. juuli 2013

Šokolaaditäpsuline majoneesikeeks metsapähklitega

Kõigepealt alustan ma sellest, et lisasin blogisse lehekülje Rannamõisa Linnuliha, kuhu kogusin kokku kõik oma retseptid, mis aasta jooksul Rannamõisa linnulihablogis on ilmunud. Sealt leiab ideid erinevate pirukate, suppide, salatite ja ahjuroogade valmistamiseks ning linnuliha maitsestamiseks. 

Nüüd aga keeksi juurde! Lisaks Oma Maitse retseptide valmistamisele ja pildistamisele avanes mul mai kuust võimalus teha retsepte ka Tarplani Kaubanduse OÜ reklaamile, mis ilmub samuti Oma Maitse kaante vahel. Ettevõte on tuntud eelkõige oma "Provansaal" majoneesi poolest, mistõttu retseptid, mida valmistan, peavad sisaldama majoneesi. Raske ülesanne! Palju me siis ikka igapäevaselt majoneesi toidu valmistamisel kasutame. Peamiselt süüakse seda kas niisama toidu kõrvale kastmeks või siis pistetakse erinevatesse salati- ja dipikastmetesse. 



Mängumaa on aga palju laiem. Ei ole vist saladus, et majonees küpsiste, muffinite ja kookide tainas võib olulist rolli mängida. Tänu raskele ülesandele olen avastanud, et:
  • kui kasutad küpsetiste tainas majoneesi, siis ei pea lisama rasvaainet (õli, võid), sest majonees ise sisaldab õli. See on hea lahendus siis, kui kapis on või või õli otsa saanud, aga majoneesipudel seisab kindlalt külmikuriiulil ja ootab tühjendamist.
  • kui kasutad küpsetiste tainas rasvaine asemel majoneesi, siis saab tulemus väiksema rasva- ja kalorisisaldusega. 
  • kui kasutad küpsetiste tainas majoneesi, siis võib tainast välja jätta muna, sest majonees sisaldab munapulbrit. Aga see oleneb muidugi koogist.
Esimene retsept oli seesama keeks, mida on nüüdseks juba kordi küpsetatud. Esiteks on teda lihtne valmistada ja teiseks, ta maitseb suurepäraselt. Viimati valmistasin seda keeksi kohvilauale, kui tähistamist vajas uudis, et minu ja Ragne kokaraamatule "Retseptisahtel käsitöökapis" tuleb kordustrükk! Nii et kes ilma jäi, sel on nüüd uus võimalus raamat endale soetada :)


Vaja läheb:
3 suurt muna
200 ml suhkrut
100 ml nisujahu
100 ml odrajahu
noaotsaga soola
200 g Provansaal majoneesi
50 g metsapähkleid
100 g tumedat šokolaadi

Tee nii:
Haki pähklid ja rösti kuumal kuivad pannil kuldseks. Haki ka šokolaad. Võita keeksivorm. Vahusta munad suhkruga kohevaks helekollaseks vahuks. Sega jahud ja sool ning sõelu ettevaatlikult segades munavahu hulka. Sega juurde ka majonees, hakitud pähklid ja šokolaad. Vala tainas vormi ja küpseta 180 kraadi juures 1 tund. 

Kogus: 28x9cm leivavorm

5 kommentaari:

Ragne ütles ...

See oli tõesti hea - aitäh:)

Liisi ütles ...

Näeb väga ahvatlev välja!

Pille Teller ütles ...

Proovisin ka ära, tegin vaid mõned muudatused - odrajahu polnud (asendasin nisujahuga), pähkleid polnud (ei pannud :)), šokolaadi oli 50 g. Tulemus oli ka niiviisi superhea! Ainuke asi, et mõned nö majoneesikohad jäid sisse (s.t ei segunenud vist hästi taignasse, ei julgenud eriti intensiivselt segada ka). Kuidas seda aga edaspidi vältida? Sul on jäänud lõpptulemus keeksil ka ilus püsivkohev, mul ikka keskelt natuke vajus lohku, aga tooreks küll ei jäänud. Eks katsetame edasi :).

Andra Kalda ütles ...

Lohku võis vajuda selle pärast, et tainas oli natuke liiga vedel või siis võtsid keeksi liiga vara ahjust välja. Et majoneesitükikesi sisse ei jääks, siis sega rohkem. Ettevaatlikult, aga et tainas oleks ikka ühtlaselt segunenud. Vabalt võib laste keeksil peale küpsemist paokil ahjus ca 5 minutit olla ja enne kui keeksi vormist välja võtad võib keeks natsa lihtsalt seista. Ehk järgmisel korral õnnestub paremini :)

Pille Teller ütles ...

Just nii ma tegingi - lasin ahjus paokil uksega jahtuda keeksil ja tegin 2 keeksi samal päeval, teist segasin rohkem ja enam majoneesikohti ei jäänud, aga väheke lohku vajus siiski, kuigi lasin ahjus rahuneda. Aga ega see maitset ei rikkunud, väga-väga hea tuli - kõik kiitsid! :) Kindlasti teen veel!

Kööginurk

Related Posts with Thumbnails