28. märts 2012

Rummiga flambeeritud banaani koogid... kardemoniga

Flambeerimist sain esmakordselt katsetada ühel toidukoolitusel. Tulega köögis mängimine on tundunud mulle kuidagi hirmutav ja raske, aga tegelikult on asi lihtsamast lihtsam. Kui jälgida, et tuleohtlikku olukorda ei tekita, siis saavad alkoholi põletamisega küll kõik hakkama. Mis siis on flambeerimine? Tegu on toidule valatud kange alkoholi süütamisega, mistõttu alkohol põleb ära, kuid alles jääb aroom. Flambeerimiseks sobivad erinevad liköörid, konjak, viski, rumm jms kange alkohol. Flambeerimiseks passivad puuviljad, crepe´d, liha, kala ja juust Oluline on jälgida, et alkoholi ei oleks pannil liiga palju, sest siis võib leek liiga suureks minna. Pann tuleks hoida väljasirutatud käes kehast eemal ja kindlasti mitte pliidi kohal oleva tõmbekapi all.


Vaja läheb:
180 g küpsiseid
100 g võid
200 g kohupiima
100 g valget šokolaadi
veerandi sidruni koor

Flambeeritud banaanid:
2 banaani
2 spl võid
2 spl fariinsuhkrut
1 spl värskelt pressitud sidruni mahla + veel veerandi sidruni koor
0,5 tl kardemoni
0,5 dl tumedat rummi


Tee nii:
Purusta küpsised peeneks. Sulata või ja sega küpsisepuru hulka. Suru segu nelja ca 12 cm läbimõõduga vormi põhja. Jäta külma tahenema. Sulata šokolaad ja jäta jahtuma. Riivi veerandi sidruni koor. Sega kokku kohupiim, jahtunud šokolaad ja riivitud koor. Jaga segu nelja vormi ja jäta külma paariks tunniks tahenema.

Flambeeri banaanid. Selleks sulata pannil või. Lisa fariinsuhkur, kardemon, riivitud sidruni koor ja mahl. Lisa ka viilutatud banaanid ning lase segul natuke pakseneda ja banaanidel küpseda. Vala pannile ka rumm, kalluta panni natuke ühele poole ning pane see tikuga põlema. Loksuta pannil põlevat segu kuni leek on kadunud. Lase banaanidel natuke jahtuda ning jaga siis kookidele katteks.

Kogus: neljale. Loomulikult võib teha sama ka suure koogina (nt 24 cm läbimõõduga vormi). Selleks tuleks ette antud koguseid võtta topelt.

Kommentaare ei ole:

Kööginurk

Related Posts with Thumbnails