31. oktoober 2012

Erinevaid suppe ahjus röstitud juurikatest

Ma olen viimasel ajal juurikate röstimisest sõltuvuses. Röstin neid niisama söömiseks, püreestan kartulipudru sisse või koogi- ja muffinitaignasse. Ja kui laiskus ikka väga peal on, siis püreestan hoopis supiks. Viimase variandi puhul on mängumaa päris suur ja avastamisrõõmu kui palju. Meile meeldib laduda ahjuplaat erinevaid köögivilju täis, et igaüks saaks ise taldrikutäie supikest soovitud kooslusega valmis meisterdada. Laual on lisaks erinevatele ürtidele valikus ka vahukoor, hapukoor, toorjuust või sinihallitusjuust - kes millega tahab suppi kreemjamaks timmida.


Plaaditäiest piisab kolme-nelja parajalt suure kausitäie supi valmistamiseks. Supi jaoks juurikaid röstides peaks ettevaatlik olema küpsetusajaga, et viljad liiga ära ei kuivaks ning jääks pehmed ja mahlased. Kaalikas, muide, on ära kuivanuna väga mõnus suupiste! Seekord pistsin ahju:

  • peedid (200 g) 
  • porgandid (175 g)
  • kõrvitsa (300 g)
  • kaalika (125 g)
  • tomati (110 g ehk  1 keskmine)
  • sibula (2 väikest)
  • küüslaugu (5 küünt)
Niristasin mõnuga peale õli ja jahvatasin julgelt peale soola-pipart. Röstisin 220 kraadi juures 30 minutit. Kui juurikad valmis said, siis jagasin soovitud kooslused koos ürtidega kaussidesse, valasin peale keeva vett ja püreestasin supiks. Tihtipeale jätan kausi sisu nii paksuks, et seda võib pigem püreeks kui supiks nimetada. 



SUPP PEEDIST JA PORGANDIST SINIHALLITUSJUUSTU JA TÜÜMIANIGA

Vaja läheb:
190 g peeti (toorelt)
90 g porgandit (toorelt)
3 küüslauguküünt (toorelt)
20 g sinihallitusjuustu
väike peotäis värsket tüümiani
200 ml keeva vett

Tee nii:
Tõsta ahjus röstitud peet, porgand ja küüslauguküüned kaussi, vala peale keev vesi (alguses pigem vähem, vett saab vajadusel juurde panna) ning püreesta. Kui tundub, et supp on liiga paks, siis lisa vett. Vajadusel lisa ka soola-pipart. Sega sisse hakitud sinihallitusjuust ja tüümian. Söö kohe.


SUPP PORGANDIST, KAALIKAST, SIBULAST JA KÕRVITSAST TÜÜMIANI JA INGVERIGA

Vaja läheb:
85 g porgandit (toorelt)
125 g kaalikat (toorelt)
150 g kõrvitsat (toorelt)
1 väike punane sibul (toorelt)
1 sl kuhjaga toorjuustu
peotäis värsket tüümiani
1 cm jupp ingverit
150 ml keeva vett
soola, pipart

Tee nii: 
Tõsta ahjus röstitud porgandid, kaalikas, kõrvits ja sibul kaussi koos toorjuustu, riivitud ingveri, tüümiani ja keeva veega (alguses lisa vett vähem, vajadusel lisa juurde). Vajadusel lisa soola-pipart.


VEEL MAITSVAID KOOSLUSI:
  • baklažaan + tomat 
  • kõrvits + tomat + sibul + küüslauk + basiilik + tšilli + vahukoor
  • muskaatkõrvits + paprika + küüslauk


2 kommentaari:

Maarja ütles ...

kas kõigile köögiviljadele (tooretele) piisab vaid 20-30 minutist? lähevad pehmeks ka? eriti porgand :)

super mõnus idee tundub see köögiviljade röstimine. Proovin kindlasti!

Aitäh ja jaksu :)

Andra Kalda ütles ...

Kuna nad küpsevad kõrgel temperatuuril, siis lähevad pehmeks küll. Röstitud köögiviljad on tõesti mõnusad, tasub proovimist!:)

Kööginurk

Related Posts with Thumbnails