29. juuli 2012

Hapukoore-mannakook punaste sõstardega

Väga lihtne ja õhuline plaadikook, milles on jahu asemel kasutatud mannat. Ei ole väga magus ja sobib hästi söömiseks koos jäätise või kisselliga. Sellised koogid kaovad laualt nagu niuhti. Tuhksuhkruga ei tasu ka koonerdada. Kuna vajaminevate komponentide kogused hakkavad kõik numbriga 3, siis on retsepti üsna lihtne meelde jätta.


Kes jõhvikaid tuhksuhkrus mäletab, siis võin öelda, et ka punane sõstar tuhksuhkrus maitseb oivaliselt. See on üldse ainus viis minu arust, kuidas sõstraid süüa, sest otse põõsalt maitsevad nad ikka väga hapult ja ei kutsu kohe üldse. Tuhksuhkur koos marjadega karpi, veidi raputada ja keerutada ning sõstrad ongi maiustamiseks valmis.

Vaja läheb:
3 muna
3 dl suhkrut 
3 dl mannat
300 g hapukoort
300 ml punaseid sõstraid (võib asendada mustade sõstarde, mustikate, tikrite, vaarikatega)

Tee nii:
Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks, sega juurde manna ja hapukoor ning kalla taigen vormi. Peale puista marjad. Küpseta 170 kraadi juures 40 minutit.

Kogus: 20x30 cm plaaditäis. Terve ahjuplaaditäie jaoks võiks kogused hakata:

  • numbriga 6 (sügav ahjuplaat, 30x40 cm)
  • numbriga 5 (madalam ahjuplaat), 
  • ümmarguse 22-24 cm vormi jaoks numbriga 2. 

10 kommentaari:

Ragne ütles ...

eeee. kus mina siis oli, kui seda kooki pakuti:) Näeb isuäratav välja. Peaksin Sulle vist veel lähedamale kolima, siis saan lõhna peale külla tulla:)

Andra Kalda ütles ...

Veel lähemale saab tähendada ainult samasse majja :D Ja oh seda rõõmu naabritel, siis on koogi- ja leivalõhna topelt :)

Evelyn ütles ...

Tegin täna seda kooki ja võin omalt poolt igati heaks kiita :) Kaasa sõi koguni kolm suurt tükki korraga ;);) Väga lihtne ja mõnus retsept!

Andra Kalda ütles ...

Rõõm lugeda, et kook teile maitses!:) Lihtsus meeldib ka mulle selle koogi juures.

Anonüümne ütles ...

Plaan täna teha seda kooki. Kuna rahvast palju, siis teeks kohe terve suure plaadi! Saan aru, et kogused võiks seega 6-ga alata, aga kas 6dl suhkrut liiga paljuks ei lähe? Või prooviks 4-ga - saaks õhema koogi???

rebane ütles ...

tegin täna kooki, suurele plaadile ja 6-ga. Ja kuigi marju panin poolteist liitrit, jäi minu maitse jaoks veidi magus. ja ei tea kas asi heas miksris või minus või mis, aga veidi tuli tainast palju ka.. (äkki suurele plaadile kogused 5-ga ja suhkrut 4?) Aga pere ja küla kõik kiitsid ning koos maitsestamata jogurtiga oli väga hea!

mõnus lihtne retsept ja marjapõõsas aias on seda nägu, et proovin uute kogustega uuesti :)

oks ütles ...

Paistab, et kook hakkas täna paljudele silma :)
Ka mul vedeles külmikus terve karbitäis sõstraid, niiet niuhti tegingi valmis.

Minu tulemus: http://instagr.am/p/Ny4KmuDTat/ ja väga hea, maitsev, lihtne kook, kuigi võib-olla tõesti natuke magusavõitu, vähemalt soojalt. Pean külmalt järgi proovima - soojalt on tavaliselt kõik maitsed intensiivsemad.
Tegin 3ga algava kogusega ning vormiks oli 20x20 ruut.
Aitäh retsepti eest :) Läheb märkmikusse kirja ja suvilakööki heaks suviseks põhiretseptiks.

Andra Kalda ütles ...

Oioi, milline arutelu :D Rõõm on lugeda, et kook on silma jäänud ja maitsenud ka. Eks suhkru koguse võib tõesti igaüks maitse järgi lisada. Mulle tundus kogused 3-ga, et tahaks isegi veel magusamat kooki, mistõttu uhasingi tuhksuhkrut peale :) Suurele ahjuplaadile võib loomulikult võtta ka väiksema koguse soovitatust. Mul on suht suur ja sügav ahjuplaat, millele jäi kogus 6-ga mõnus kohev kook. Igatahes panen retsepti teiepoolsed tähelepanekud juurde. Aitäh tagasiside eest! :)

Anonüümne ütles ...

Nii - mina olin see, kes uuris seda suhkru kogust - tegin koogi ära :) Suurele ahjuplaadile (ei olnud väga kõrged ääred) panin kogused 5-ga, ainult suhkur jäi 4dl. Sai parajalt magus (kuigi peale riputasin veel tuhksuhkrut, aga seda pigem ilu saavutamiseks) ja mõnus kook. Läheb kindlasti oma lihtsuse poolest kordamisele, kuna põõsad marjadest lookas ;) ja kujutan ette, et soe kook koos vaniljejäätisega serveerituna oleks eriti mõnus! Aitäh igaljuhul hää retsepti eest!

Andra Kalda ütles ...

Väga tore, et kogused enda maitse järgi paika said! :) Jäätisega proovi ka kindlasti!

Kööginurk

Related Posts with Thumbnails