12. september 2012

Täna karbis: mõned ideed, mida lapsele toidukarpi pista

Tänapäeva lapsed on hullud. Peale kooli otse tantsima, laulma, trenni, pilli mängima, kunstikooli, muusikakooli, näitlema... ja nii edasi ja edasi. Mina olin ka aktiivne laps, aga mulle tundub, et praegu on asi kümme korda hullem. Sellise tempo juures võib juhtuda, et söögilaud muutub ebatervislikuks või söömine sootuks ununeb. Selle pärast märgingi siia üles mõned head kooli-kaasa-toidud. Jah, et koolikott saaks veelgi raskem... :)




KARBISALAT PANEERITUD SEALIHA JA PRAEKARTULITEGA

Vaja läheb:
3 savoia kapsa lehte
1 väiksem porgand
2 keedetud kartulit
ca 100 grammine sea välisfileelõik
1 muna
2 spl rukkijahu
1 spl hapukoort
1 spl majoneesi
1 spl laimi või sidruni mahla
soola, pipart

Tee nii:
Lõika kartulid kuubikuteks ja prae kuumal pannil krõbedaks. Klopi muna lahti ning kasta lihalõik munasse ja siis jahusse. Tee nii kaks korda. Prae ühelt ja teiselt poolt kuldseks ja krõbedaks. Haki kapsas ja riivi porgand. Sega kausis kapsas, porgand, hapukoor, majonees, laimi mahl, sool ja pipar. Tõsta karpi. Lisa ka kartulid ja viilutatud liha.


KUI HOMMIKUSÖÖK JÄÄB SÖÖMATA...

...siis võta see kaasa! Selleks ajaks, kui söömaks läheb, on jogurt mõnusalt helveste sisse imbunud ja maitseb nagu magustoit või kausikook.


Vaja läheb:
1 banaan
paar peotäit maisihelbeid
peotäis maapähkleid
peotäis erinevaid röstitud seemneid
200 ml maitsestamata jogurtit
1 spl suhkrut

Tee nii:
Tõsta karpi, purki või topsikusse kihiti banaanid, maisihelbed, seemned ja pähklid. Vala peale suhkruga segatud maitsestamata jogurt.


ŠOKOLAADITÄIDISEGA KAERAHELBEKÜPSISED

Vaja läheb:
100 g võid
100 g suhkrut
1 muna
200 g täistera kaerahelbeid
75 g seesami- ja päevalilleseemneid (kokku)
100 g šokolaadi
100 g hapukoort


Tee nii:
Rösti seemneid kuumal kuival pannil. Vahusta või suhkruga. Lisa ka muna. Sega juurde kaerahelbed ja seemned. Tõsta ahjuplaadile 14 kuhjakest (ei mahu ühele ahjuplaadile). Suru kuhjakesed kokku ja vajuta õhemaks. Küpseta 180 kraadi juures 15 minutit. Sulata šokolaad ja jahuta. Mikserda šokolaad ja hapukoor kokku. Kui küpsised on jahtunud, siis jaota kreem 7 küpsise põhjale. Täidisele aseta teine küpsis. Jäta tahenema.



12 kommentaari:

Unknown ütles ...

Kõik pakutud ampsud on väga ok. Ainuke tõrvatilk meepotis on see, et lastel on koolikotid juba niigi rasked ja kui sinna laduda veel söök ka juurde...siis on asi ikka päris hull.
Aga tänud vahvate retseptide eest ikkagi!

Juc ütles ...

Mulle väga päevakohane postitus. No ei jõua ära nuputada, mis sellele lapsele kaasa panna. Meil siin nii, et pikkadel päevadel, mis kestavad kl 16.30ni, pakutakse 1 kord sooja toitu koolis. Aga üldiselt peab kõigil päevadel kaasas olema ka oma toidumoon. Ja mul on pidev ajuauk selles osas. Mis Sa arvad, kui kaua selline jogurtitops värske püsib kotis? See riknemine on üks asi, mis mind murelikuks teeb. Kaerahelbepätsid on superidee, katsetame ära, kas laps ka nii arvab. Ise lisan veel omaltpoolt puuviljasalati - kiivid, apelsinid, õunad, väike kahvel kaasa.

Anonüümne ütles ...

Ahhh...nii ideaalne ema! Kas jaksad tõesti iga päev sellist vaeva näha?

Edu!
Annika

Andra Kalda ütles ...

Just just, need koolikotid on ikka megarasked!:)

Andra Kalda ütles ...

Hea küsimus :) Ma usun, et kui jogurtitops valmistada hommikul enne minekut, siis päeva esimesel poolel peaks selle ikka ära sööma. Riknemine on tõesti üks oht, mida peab silmas pidama. Kaerahelbeküpsised on väga head, soovitan! :)

Andra Kalda ütles ...

Mul tegelikult lapsed väiksed alles ja koolis veel ei käi. Kui aeg sinnamaani jõuab, siis ei teagi, kas iga päev jaksaks... Ideed saaks vast enne otsa :)

Kaare ütles ...

Nii kihvtid pildid! ja lahedad ideed! :)

Anonüümne ütles ...

Aa, see oli rohkem nagu fotolavastus siis :)
Lugesin algul välja, et ongi koolipoiss.
Tublid ideed on sul ikkagi!

Annika

Maris ütles ...

Norras väga aktuaalne teema igal ajal, sest siin ei anta ju koolis ega lasteaias sooja toitu. Eks siis tavaliselt ikka võileivad, aga hommikul jõuab vabalt ju ka puuvilja/porgandit teise karbikesse tükeldada. Rosinad-pähklid on mõnusad ja maitsvad energiaallikad jne.
Mulle meenus just üks norralik artikkel:
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/rogaland/1.8303535

Siin näha super toidupakk vähemalt pildil. Pealkirjaks muidugi norralikult sotsialistlik arvamus, et sellised toidukarbid tekitavad klassilõhe! Mida veel :)

Andra Kalda ütles ...

Klassilõhe... Et mul on täna parem söök ja ilusam karp kui sul või? :D Väga hea! Jah, igasugused kuivatatud juurikad-puurikad on väga head, lapsele kommi eest :)

Marju ütles ...

Väga äge lavastus ja fotod sul siin, Andra! Eriti meeldib see esimene foto, väga stiilne! :)

Andra Kalda ütles ...

Tänan! :) Tore lugeda, et meeldib!

Kööginurk

Related Posts with Thumbnails