18. aprill 2012

Seesamiküpsised

Sellised soolased küpsised on mõnikord imemõnusad sooja supi kõrvale näkitsemiseks. Samuti on neid mõnus panna suupistelauale koos erinevate võiete-määretega. Hetkel on mu lemmikkoosluseks rukola, lutserniidud, röstitud seesamiseemned ja palsamiäädika kaste (kastme valmistamisest allpool). Seetõttu kuhjan küpsised nimetatud kraami alla ja söön hoopis nii. Taigen on lihtsamast lihtsam ja komponente kulub üsna vähe. 


Kasutan seda põhiretsepti erinevate soolaste küpsiste valmistamiseks. Mõnikord läheb seemnete asemel lisandiks riivitud juust, mõnikord hoopis köömned, kuivatatud ürtide segu või pistaatsia pähklid. Samuti sobib see taigen soolaste pirukate-quiche´de põhjaks (just koos nimetatud lisanditega). Retseptis oleva odrajahu võib asendada näiteks rukkijahuga, kuid asja ajab ära ka nisujahu. Seesamiseemned võiks röstida mõnuga pruuniks, sest siis on nad aromaatsemad ja palju maitsvamad.

Kui soovid suuri ümmargusi küpsiseid, siis vormi taigen jämedamaks vorstiks. Kui soovid aga väiksemaid ja suuremat hulka küpsiseid, siis vormi veidi peenem vorstike. Kandiliste küpsiste saamiseks vormi vorst kandiliseks. Kui taigen on ca 10 minutit sügavkülmas seisnud, siis on seda lihtsam  õhemateks viiludeks lõigata. Õhemate viilude korral tasub aga tähele panna, et väheneb küpsemise aeg, sest siis saavutavad küpsised kiiremini oma krõbeduse.

Rukola, lutserniidude, röstitud seesamiseemnete ja palsamiäädika kastmega.
Vaja läheb:
2 dl nisujahu
1 dl odrajahu (või rukkijahu, nisujahuga)
50 g röstitud seesamiseemneid
125 g külma võid
ca 0,5 tl soola
0,5 tl küpsetuspulbrit
1-2 spl külma vett

Tee nii:
Sega kuivained. Lõika külm või kuubikuteks ja näpi jahuga koos ühtlaseks puruks. Lisa vähehaaval külma vett ning sõtku tugevaks taignaks. Vormi taigen vorsti kujuliseks, mässi kilesse või küpsetuspaberisse ja aseta ca 10 minutiks sügavkülma. Lõika taignavorstike viiludeks ja küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit. Õhemad küpsised küpsevad ka 10-15 minutiga.

Palsamikaste: võtta üks osa õli ja üks osa palsamiäädikat ning lisada maitseks mett, soola, piprasegu ja soovi korral ka erinevaid kuivatatud ürte (basiilik, majoraan, tüümian, oregano jms). Kaste tuleks hästi läbi vispeldada ja ca 10-15 minutiks maitsestuma jätta. Seejärel võiks kastet maitsta ja lisada vastavalt vajadusele kas happesust, magusust või soolasust. 

Kogus: 18 priskemat küpsist


Kommentaare ei ole:

Kööginurk

Related Posts with Thumbnails