23. mai 2011

Grillitud tuulehaug ja leivamääre grillitud lõhe kõhuäärest grillitud koduleivaviilul

Nüüd sai küll üks grillitud grillitud grillitud pealkiri :) Igatahes eile oli üks suurepärane pühapäev, mis sai veedetud sugulaste juures aias. Mina, kes ma elan kahetoalises korteris, tundsin end kui vangist pääsenuna. Varbad murus ja päike põski paitamas - mõnus! Aga ega päevas ei puudunud ka kulinaarne osa...
Hommikul käisime ostsime Pärnu turult 10 tuulehaugi. Kalamajaka müüjad on lihtsalt suurepärased ja kui hästi küsida, siis need hinnad, mis letile pandud, ei pea kehtima:) Saime kauba peale ühe priske lõhe kõhuääre. Mõte, mida sellest valmistada, hakkas sirguma kohe, kui kotike kalaga näppu pisteti. Seejärel seadsime sammud maasikate, basiilikutaimede ja kookoshelveste poole. Kraam käes! Sõit sugulaste poole võis alata!


Plaanisime tuulehaugid suitsuahju visata, kuid siis mõte muutus ja otsustasime kala hoopis grillida. Mehed pandi kala puhastama ja naised muid ettevalmistusi tegema. Grillile sai pandud ka koduleiva viilud ja kõhuäär, millest hiljem tegin mõnusa leivamäärde. Aga nüüd siis lähemalt retseptidest. Täpseid koguseid ei ole ette antud, sest kõik sai tehtud tunde järgi ja südamega:)

GRILLITUD TUULEHAUG

Tuulehaug on väikese rasvasisaldusega, mistõttu sobib hästi kergema toidu nautlejatele. Lisaks oma pikale iseäralikule "nokale" on kalal rohelised luud, mis muudab küpsenud kala puhastamise eriti lihtsaks.

Vaja läheb:
tuulehaugi - puhastatult ja roogitult
taluvõid
laimi
värsket tilli, murulauku, rohelist sibulat
soola, pipart

Tee nii:
Lõika kala kolmeks jupiks. Määri kala seest soola ja pipraga, pigista peale laimimahla, puista peale hakitud tilli, murulauku ja rohelist sibulat ning kõige lõpuks pane kalale kõhtu üks paras tükk võid. Mässi kalad fooliumisse ja jäta tunnikeseks maitsestuma. Seejärel aseta foolumisse mässitud kalad grillile ja küpseta meelepärase küpsusastmeni.

LEIVAMÄÄRE GRILLITUD LÕHE KÕHUÄÄREST GRILLITUD KODULEIVA VIILUL

Kui on võimalus grillida kodust seemneleiba, siis soovitan soojalt proovida. Tulemus on parem kui röstitult, praetult või ükskõik mil viisil küpsetatult.


Vaja läheb:
üks priske lõhe kõhuäär
hakitud värsket tilli, murulauku, rohelist sibulat
laimi mahla
soola, pipart
1 keedetud muna
majoneesi
seemneleiba


Tee nii:
Määri kõhuäärele soola ja pipart ning pressi peale laimi mahl. Raputa peale ka hakitud tilli. Keera kõhuäär rulli ja jäta maitsestuma. Küpseta kala grillil ühelt ja teiselt poolt ning jäta jahtuma. Haki muna kahvliga väikseks, eralda kala naha küljest ja sega koos majoneesi, maitsetaimede, soola, pipra ja vähese laimi mahlaga ühtlaseks määrdeks. Söö koos grillitud seemneleivaga.


Ja magustoiduks sai valmistatud beseerull maasikate ja rabarberiga. Aga sellest juba järgmises postituses.

Kommentaare ei ole:

Kööginurk

Related Posts with Thumbnails