5. mai 2011

Rukolat sõira sisse koos naadi ja rohelise sibulaga

Sel nädalal on tabanud mind hirmus rukola isu. Topin seda siia ja sinna ja nii ta saigi, et igas toidus on maitset täiendamas just rukola. Hirmus uhke olen ma seekord sõira tibukollase värvi üle, mis on saavutatud tänu munadele, millega sõbranna mind jälle varustama on hakanud. Neil munadel on ikka eriti oranž rebu, mistõttu on lausa lust vaadata, kuidas munad toitu "värvivad". Ilus ilus!!!


Nädalavahetuses postituses sai mainitud naadi üleküllust, mistõttu sai ka sellega nii mõndagi proovitud. Umbrohi küll rändas koos ülejäänud rohelisega sõira sisse, kuid maitses ei jäänud teda mitte just kuigipalju tunda. Küll aga ei kao tema kasulikud omadused nagu E- ja C-vitamiini ning eeterlike õlide rohkus. Naat puhastab ka organismi ja aitab tasakaalustada seedimist. Lisaks sisaldab umbrohi antioksüdante ja sooltebaktereid hävitavaid aineid. (Toidutare)

Rukola ehk põld-võõrkapsas sisaldab rohkelt kaaliumi-, kaltsiumi-, fosfori- ja magneesiumi ühendeid. Taim soodustab seedenõrede eritumist ja vee eraldumist organismist. Värsketes lehtedes on rohkelt askorbiinhapet ja taimeekstraktidel on antioksüdantsed omadused. Antiikaja Kreekas ja Roomas usuti isegi taime armuelu soodustavasse mõjusse, mistõttu rukola keskajal askeetlike eluviiside leviku tõttu põlu alla sattus. (Naistekas)

Roheline sibul on väga kaaliumirikas. Kui levinud on arvamus, et sibul on C-vitamiini rohke, siis tegelikult on askorbiinhappe sisaldus pigem tagasihoidlik. Küll aga leidub sibulavartes palju nägemisele kasulikke karotenoide. Ka sibul ergutab seedenäärmete talitlust ja seedenõrede eritumist. (Toidutare)

Sõir naadi, rukola ja rohelise sibulaga

Vaja läheb:
1,2 l piima
600 g kohupiima
1 tl sool
2 muna
80 g võid
peotäis rucolat
peotäis värskeid noori naadilehti
kimp rohelis sibulat

Tee nii:
Kuumuta piim keemiseni ja lisa eelnevalt segatud kohupiim. Kuumuta segades edasi kuni eraldub vadak (kohupiim tõmbub tükki ja kõige peale eraldub kollane vedelik). Nõruta kohupiima marliga vooderdatud sõelal 15 minutit. Sulata poti põhjas või, lisa nõrutatud kohupiim ja sega natuke. Lisa ka soolaga lahtiklopitud munad ja maitseained ning sega edasi. Kuumuta keskmisel tulel 3-5 minutit kuni tekib ühtlane mass. Aseta sõir kaussi jahtuma ja tahenema.

Soovitan soojalt sõira ka praadida. Väga maitsev on! Eriti hea koos praetud muna ja külma koorekastmega.

Kommentaare ei ole:

Kööginurk

Related Posts with Thumbnails