5. detsember 2009

Piparkoogine iirisejäätise tort

Kõige aeganõudvam on tordi juures kondespiima keetmine, kuid vaev tasub end 100%-liselt ära. Jäätisetortide juures meeldib mulle kõige rohkem see, et maius säilib külmas kaua, mistõttu on seda ootamatutele külalistele ideaalne kohvi kõrvale pakkuda. Ja miks mitte jõululauale - väike vaheldus traditsioonidesse. Tort on minu arvates parem siis, kui sügavkülm väga ei külmeta, vaid jätab koogi natuke pehmeks ja kergesti lõigatavaks. Kui sügavkülm on aga väga tugev, siis tasub torti enne serveerimist toatemperatuuril hoida.



Vaja läheb:
180 g piparkooke (taas kord minu lemmik Selga)
6 dl rõõskkoort
2 purki kondespiima
šokolaadiküpsis



Tee nii:
Aja vesi keema ja pista sisse üks purk kondespiima. Keeda kaks tundi, jahuta külmas vees ja aseta pooleks päevaks külma. Kui iiris valmis, siis vooderda lahtikäiv koogivorm toidukilega. Vahusta rõõskkoor tugevaks vahuks. Sega juurde kondespiim (ei pea ära kasutama tervet purki, võib lisada ka ainult pool või kolmveerand purki). Aseta pool pakki piparkooke vormi põhjale (ei pea jääma äärest ääreni). Vala pool jäätisesegust piparkookidele. Nirista 1/3 iirisest siiru-viiruliselt kreemile ja sega natuke kahvliga.



Purusta ülejäänud piparkoogid jäätise-iirise segule, vala peale ülejäänud kreem ning lisa veel 1/3 iirisest. Sega jälle natuke kahvliga ning purusta peale šokolaadiküpsis. Lase tordil sügavkülmas üleöö seista. 




Kogus:  12 tk



4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

mõtlesin teha seda torti ja tekkis küsimus, et kas iirist ei saaks teha nii, et sulataks iirisekomme ja veidi võid?

Andra Kalda ütles ...

Ausalt öeldes ma ei teagi. Pigem kaldun arvama, et iirisekommid võivad kõvaks külmuda ja tulemuseks ei ole mõnusa pehme iirisega kook. See kondenspiimaga mässamine võtab palju aega, seega alternatiiv iirisekommide näol oleks hea lahendus. Kindlasti võib proovida! Ja anna siis mulle ka teada, kuidas jäi:)

Anonüümne ütles ...

hakkasin ka kahtlema, et iirised jäävad kõvaks ja siis mõtlesin proovida nii: sulatasin paki iiriseid (150g Kalev Classic, punase paberiga) ja segasin sinna hulka 1 dl 35% koort (arvan, et kohvikoor sobib ka). See segu jäi võrraltult maitsev ja oli selline mõnus pehme ka sügavkülmikust võetuna ja aega selle tegemiseks läks vast 5-minutit + jahtumine.

Liilia

Andra Kalda ütles ...

Väga tore! Proovin siis ka järgmine kord nii teha:)

Kööginurk

Related Posts with Thumbnails