8. detsember 2009

Täidetud piparkoogid

Selle aasta esimesed piparkoogid tehtud! Pean mainima, et ma ei ole eriline piparkoogi fänn. Küll aga meeldib mulle neid küpsetada ja kaunistada ja erinevates magustoitudes kasutada. Mõtlesin, et lisades neile ka šokolaadi, päevalilleseemneid, rosinaid ja muud sellist, meeldivad nad mulle rohkem... ja meeldisidki. Šokolaad ja rosinad annavad nii palju juurde, et söön piparkooke nüüd pigem hea meelega. Piparkoogi taigna retsept on võetud nami-namist. Taigna kohta oskan öelda ainult kiidusõnu: väga mõnusa maitsega ja nii kergesi käsitletav. Ma ei rullinud taigent väga õhukeseks ja sain pontsakad natuke pehmed piparkoogid - täpselt sellised nagu mulle meeldivad. Järgmisel korral lisaksin ainult natuke vähem vürtsi.



Vaja läheb:
2 dl siirupit (kasutasin heledat DanSukkeri siirupit)
2 dl suhkrut
1 pakk piparkoogimaitseainet (Santa Maria)
250 g võid
2 muna
10-11 dl jahu
2 tl söögisoodat
Täitmiseks võta näiteks šokolaadi (valget/tumedat), rosinaid, erinevaid seemneid, pähkleid, iiriseid, Marianne komme vms



Tee nii:
Valmista piparkoogitaigen. Selleks aja siirup, suhkur ja maitseaine keema. Lisa või, sega ühtlaseks ja võta pott tulelt. Jahuta ning klopi juurde ükshaaval munad. Lisa vähehaaval ka sooda ja jahu segu. Sõtku taigen läbi ja jäta vähemalt ööpäevaks külma. Taigen võib algul tunduda natuke vedel, kuid järgmiseks päevaks on see tahenenud, seega ära lisa jahu rohkem kui retseptis öeldud on. Mida kauem tainas maitsestub seda parem. Seega võib taigna teha valmis nädala paar enne küpsetamist. Rulli taigen õhukeseks. Aseta täidis taigna ühele poolele parajate vahedega kuhjadesse. Keera taigna teine pool kuhjadele, vajuta natuke kokku ja lõika meelepärase vormiga piparkoogid välja. Kui täidise ühe komponendina kasutad šokolaadi, siis pane seda julgelt! Küpseta 200 kraadi juures ca 10 minutit. Lase jahtuda. Raputa peale tuhksuhkrut või kaunista glasuuriga.



Kommentaare ei ole:

Kööginurk

Related Posts with Thumbnails