23. jaanuar 2013

Juustukook

Lapsed on selge tõestus, et aeg lendab kohutaval kiirusel. Alles ma ootasin esimest junsut. Nüüd on ta juba nii vana, et valmistab koos minuga väikevennale pisikese sünnipäeva puhul kooki. Alles ma veeresin teise lapse ootel ringi, nüüd on ta juba nii vana, et sõrmega kooki näppides raputab ise pead ja pudistab "Pah, pah", sest emme fotoaparaadi taga karjub "Ei tohi, päh!". Pildistada on teda muidugi võimatu. Suure rutuga saab neli-viis klõpsu tehtud, kui asjapulk juba uudistades emme poole käputab...


Tegu on juustukoogiga, mille valmistamisel kasutasin Merevaiku ja ricotta-kohupiima. Lisatud on ka veidi sidrunikoort ja -mahla. Tulemus on mõnusalt hõrk ja mahlane. Kuna tegu on juustukoogiga, siis kohe pärast ahjust võtmist teda süüa ei saa, vaid  peab suu vesisena ootama hommikuni. Mida kauem kook külmas seisab, seda mahlasemaks ja paremaks ta läheb.

Vaja läheb:
220 g küpsiseid
100 g võid
400 g ricotta-kohupiima
400 g Merevaiku
2 dl suhkrut
1 dl hapukoort
4 muna
1 väikse sidruni koor
2 sl sidrunimahla


Tee nii.
Purusta küpsised peeneks puruks. Seda saab väga lihtsalt teha nii: murrad küpsised väiksemaks ning surud siis kausis tassi põhjaga vajutades peeneks puruks. Sulata või ning sega küpsisepuruga. Vajuta segu vormi põhja ja veidi ka äärtele. Jäta täidise valmimiseni külma tahenema. 

Valmista täidis. Selleks vahusta ricotta, hapukoor, sulatatud juust ja suhkur. Lisa ükshaaval munad. Iga muna lisamisel vahusta segu minutike. Riivi sidrunikoor ja pigista juurde 2 sl värsket sidrunimahla ning sega. Vala täidis vormi. Küpseta 170 kraadi juures 1 tund ja 10 minutit. Kook peab jääma veidi võbisev. Jäta avatud uksega ahju pooleks tunniks jahtuma. Kui kook on täielikult jahtunud, siis tõsta ta külma ja lase üleöö seista. 

Kogus: 24 cm läbimõõduga vorm. 10-12 tk.

4 kommentaari:

Piret ütles ...

Ossa, kui vahva testitiim sul on!

MARIT ütles ...

Väga armsad fotod!!!

LG ütles ...

Miks juustukook küpseb pruuniks? Paljud on aga heledad?

Andra Kalda ütles ...

Ma arvan, et asi on temperatuuris, mis selle retsepti puhul on 170 kraadi - koogile küpseb koorik peale ja läheb tumedaks. Juustukooke küpsetatakse ka isegi 150 kraadi juures, sel juhul on tulemuseks seest küpse kook, mis jääb pealt hele. Mulle selline tugeva tekstuuriga juustukook meeldib :)

Kööginurk

Related Posts with Thumbnails