24. juuli 2011

Juustukook vaniljekastme, mustikate ja metsmaasikatega ning üks karastav suvemarja jook

No juustukook on küll üks selline kook, mida võib aastaläbi süüa nii, et isu ei kao. Talvel külmast võetud toormoosiga ning suvel värskete marjade ja tibukollase vaniljekastmega. Pea nädal tagasi sai mustikal käidud ja alles eile poetasin viimased peotäied kookide sisse. Väike karp sai ka külma pandud talve ootama ja isegi pluusi sain mustikatega ära värvitud. Pluusi värvimine oli väga põnev ettevõtmine muide, täis kirumist, pettumust, palju mõtlemist ja lõpuks ka rõõmu:) 

Marju metsa all jagub sel aastal küll kõigile. Vähemalt see metsaalune, kus meie käisime, oli mustikamõminat kõrvulukustavalt täis ja peale pooleteise tunnist korjamist ei olnud me alguspunktist just eriti kaugemale jõudnud. Täna soetasin endale ka isikliku marjakorjaja, seega lähipäevil on kindel minek metsa! Aga nüüd koogist.


 Vaja läheb:
150 g võid
4 dl nisujahu
2 spl (fariini)suhkrut
noaotsaga soola
ca 0,2 dl külma vett

300 g toorjuustu
600 g kohupiimapastat
5 kollast muna
3 dl suhkrut
poole sidruni mahl
1 spl nisujahu
noaotsaga soola

Vaniljekastet (retsept allpool)
Mustikaid, metsmaasikaid (või teisi meelepäraseid marju)

Tee nii:
Valmista koogipõhi. Selleks sega jahu, sool ja suhkur ning näpi juurde külm või.Lisa vähehaaval külm vesi ning sõtku taignaks. Vooderda lahtikäiva ümmarguse vormi põhi ja ääred taignaga ning aseta vorm külma. 

Eralda munakollased valgest. Vahusta toorjuust, kohupiimapasta, 1 dl suhkrut, jahu ja sidrunist pressitud mahl kergelt läbi. Lisa ükshaaval munakollased. Lisa munavalgele noaotsaga soola ja vahusta tugevaks vahuks. Vahustamist jätkates lisa vähehaaval ülejäänud suhkur. Sega munavalgevaht toorjuustu-kohupiimkreemi sisse (ei pea olema väga läbi segatud, munavalge vaht võib väikste tükikestena sisse jääda). Vala täidis külmast võetud vormi ja küpseta 170 kraadi juures ca 1 h kuni kook on pealt kuldpruun ja küps. Kook võib jääda seest veidi võdisev. Jäta ahjuuks lahti ja lase koogil tunnike ahjus jahtuda. Kui kook on täielikult jahtunud, siis jäta ta järgmise päevani külma seisma. Kaunista vaniljekastme ja marjadega.




VANILJEKASTE

Vaja läheb:
4 munakollast
400 ml vahukoort
1 dl suhkrut
2 spl vanillisuhkrut

Tee nii:
Vahusta munakollased suhkruga tugevaks helekollaseks vahuks. Kuumuta koor keemiseni (kuid ära keeda) ja nirista pidevalt segades munakreemi hulka. Kalla segu potti tagasi ja kuumuta tasasel tulel paksenemiseni. Maitsesta vanillisuhkruga ja jäta jahtuma.

Kuumal suvepäeval on vesi lausa kohustuslik. Miks siis mitte rikastada seda erinevate maitsete ja vitamiinidega. Vanaema peenramaal jäi silma mustsõstra põõsas ja kohe meenus mõni päev tagasi sõbranna pool rüübatud kokteil. Seega ei olnud mingisugust kahtlust selles osas, et kas panna lehti vette või ei. Jook sai maitsev ja mõnus ja väga kaunis:)


KARASTAV SUVEMARJAVESI MUSTSÕSTRA LEHTEDEGA

 
Vaja läheb:
Suur peotäis mustsõstralehti
Peotäis mustikaid ja metsmaasikaid (või teisi marju)
karboniseeritud vett
jääd

Tee nii:
Kortsuta mustsõstra lehti käte vahel ja pane kannu. Lisa ka marjad. Osa marju võib maitse tugevdamiseks näppude vahel katki pigistada. Lisa gaseeritud vesi ning jäta jook mõneks minutiks maitsestuma. Lisa ka jääkuubikud ja naudi kohe! Kui vesi saab otsa, siis uue tegemisel soovitan vanad lehed uute vastu välja vahetada, et maitse tugevam oleks.

3 kommentaari:

Nora ütles ...

Tere, Andra! Kas Sa võiksid avaldada, kus kandis nii hea mustikamets on? Tahaksin ka väga minna ja olen praegu Pärnus ka. Tahaksid ehk veel koos minna? :) Nora (klassiõde)

Liina ütles ...

Kas kook on tehtud 26cm läbimõõduga vormis?

Andra Kalda ütles ...

Tavaliselt kasutan 24 cm vormi. Siis saab kook kõrgem ja uhkem:)

Kööginurk

Related Posts with Thumbnails