14. märts 2011

Ürdivõist siiru-viiruline ahjusoe vormisai

Mis võiks olla mõnusam kui nautida otse ahjust tulnud sooja saia kerge võikorra ja parajalt paksu juustuviiluga? Eriti mõnusaks teeb saia soolakas küüslaugune tüümianine ürdivõi, mis joonistab küpsetisele ilusad siiru-viirud. Seesama ürdivõi on meie pere (ja kõigi, kes seda maitsenud) totaalne lemmik, mistõttu lesib külmkapis peaaegu alati üks karbike täis küüslaugust-tüümianist aroomi. Justnimelt aroomi, sest kui meespool või söömise ette võtab, siis kauaks väärt kraami ei jätku. 


ÜRDIVÕI

Vaja läheb:
200 g taluvõid
2 küüslauguküünt (saia sisse panemiseks lisa võile 5-6 küünt, sest küpsedes kipub küüslaugu maitsetugevus kaduma)
2-3 spl kuivatatud tüümiani
2-3 spl kuivatatud tilli
maitse järgi soola

Tee nii:
Lase taluvõil toatemperatuuril pehmenemiseni seista. Sega juurde pressitud küüslauk, till, tüümian ja sool.



SAI (kaks pätsi)

Selle retsepti järgi saab küllaltki õhulise ja pehme saia. Kui on soov tihkema saia järele, siis lisada peale kergitamist rohkem jahu. 

Vaja läheb:
42 g pärmi
1 spl + 0,7 dl suhkrut 
400 ml käesooja vee ja piima segu
1 tl soola
1 muna
2 spl õli või 25 g võid
10 dl + 2 dl nisujahu
200 g ürdivõid (retsept ülal)
soovi korral peale raputamiseks erinevaid seemneid

Tee nii:
Vedelda pärm 1 spl suhkruga ja jäta ca 10 minutiks seisma, kuni vedel pärm hakkab kergelt mullitama (see vähendab küpsetisel pärmi maitset). Lisa käesoe vedelik, sool, ülejäänud suhkur, muna, õli/või ja 10 dl jahu ning sõtku ühtlaseks taignaks (taigen jäägu pigem vedelam kui tihkem). Raputa taignale natuke jahu ja aseta räti alla sooja kohta kerkima. Kui taigen on kerkinud kahekordseks, siis sõtku sellele juurde veel 2 dl jahu. Jaga taigen 6 osaks. Rulli iga osa jahusel pinnal ruudu kujuliseks, määri peale ürdivõid (millel lase enne toasoojas seista, et see määritav oleks) ja keera rulli. Ürdivõid võiks jaguda nii, et peale taignaruutudele määrimist jääks kausikesse ca 2 spl võid alles. Kolm rulli põimi omavahel palmikuks ja tõsta eelnevalt võitatud leivavormi. Põimi ka teised kolm rulli palmikuks ja aseta vormi. Üle jäänud või sulata ja pintselda sellega vormi pistetud palmikuid. Kaunistuseks võib peale raputada erinevaid seemneid. Aseta vormid sooja kohta kerkima (ei soovita teha kiirkergitust soojas ahjus, sest siis või sulab ja voolab saia seest välja). Kui kolmveerand vormi on täis kerkinud, siis küpseta saiu 175 kraadi juures 50 minutit kuni 1 h. 

2 kommentaari:

Kaare ütles ...

Oeh, need iseküpsetatud saiad on nii isuäratavad.

Andra Kalda ütles ...

On jah! Ja seetõttu saavad liiga ruttu otsa ka:)

Kööginurk

Related Posts with Thumbnails