18. mai 2013

Koorene umbrohusupp kanapallidega

Sel aastal ootasin kevade ja suve tulekut kohe erilise huviga, sest esimest korda elus on mul päris oma aianurgake, kuhu mõnetunnise kaevamise ja kõplamise tulemusel on saanud pisike maasikapeenrake ja veidi suurem segasumma suvilat meenutav peenar. Ilmselgelt läksin seemnete külvamisega liiale ja pean nüüd taimi harvendama ja aias nende jaoks veel ruumi tegema. Redised saidki juba ümber istutatud ringiratast maasikataimede ümber, nii et maasika-redise peenar on valmis  ja ootan huviga esimesi magusaid vilju. Segasummas on tärganud peale rediste ka porgandid, pastinaak, murulauk, sibul, lehtsalat, piparmünt, kummel, mangold ja tulemas on veel 6 erinevat sorti suvelilli. Täitsa segane värk, või mis? Maitsetaimed ostan turult ja istutan ilmselt suuremasse vanni või ehitan neile oma kasti. Üldse tundub, et seemnete külvamine on üks tüütu tegevus. Olemas on küll tabletid seemnete idandamiseks, aga siis on kõik aknalauad karpe-kaste täis ja see ei ole üldse ilus. Järgmisel aastal ostan ilmselt kõik taimed turult ja istutan siis peenrale. Laisa inimese asi!


Kui eelnevatel aastatel pidin kevade saabudes  igasugust umbrohtu korjamas käima sugulaste juures, siis sel aastal on juba oluliselt lihtsam. Vundamendi ääres tärganud nõgesed ja terrassi kõrval kükitavad naadid leiavad tunduvalt tihedamini tee toidu sisse kui eelnevalt. Võiks ju endale ka karulauku külvata, kuid mulle meeldib juba traditsiooniks saanud tegevus käia turul karulaugu kimpe ostmas. Umbrohu supp on üks lihtsamaid ja maitsvamaid viise kasutada ära kevadine värske naat, karulauk, võilillelehed, nõges, hapuoblikas jms. Kanapalle on mõtekas korraga rohkem valmis teha ja sügavkülma pista, et siis vajaduse korral võtta oleks.

Vaja läheb:
400 g hakitud broileri kintsuliha
soola, pipart
1 küüslauguküüs

300 g kartulit, koorituna
40 g spinatilehti
suur peotäis värsket naati
6 karulaugu lehte
2 sl toorjuustu
2 keedetud muna
soola

Tee nii:
Lisa hakklihale soola, pipart ja pressitud küüslauguküüs. Sõtku mass tainaks ning veereta ühtlase suurusega pisikesed pallid.

Tükelda kartul ja pane ca 1,5 liitri veega keema. Lisa ka maitse järgi soola. Kui kartul on pehme, siis lisa vette hakitud karulauk, hakitud spinat ja naadid. Lase uuesti keema tõusta ning lisa siis lihapallid. Kõige lõpuks lisa toorjuust ja hakitud keedumunad. Vajaduse korral maitsesta veel soolaga.
Kogus: 3-4-le.

Nipiriiul: 
Kanapalle on mõtekas korraga rohkem valmis teha ja sügavkülma pista, et siis vajaduse korral võtta oleks.
* Toorjuustu võib asendada 10% või 35% koorega või hoopis sulatatud juustuga.
* Asenda kanahakkliha kalkuni-, sea- või loomahakklihaga.

Kommentaare ei ole:

Kööginurk

Related Posts with Thumbnails