29. aprill 2013

Ja valmis Ta saigi! „RETSEPTISAHTEL käsitöökapis“, läheb loosi ka!


Alles see oli, kui istusime Ragnega (kokkama.blogspot.com) tema hubases elutoas, nokitsesime prosside kallal, lürpasime kohvi ja arutlesime, et mis oleks, kui pistaks retseptid ühiste kaante vahele. Taolised käsitööõhtud, kus laud uppus niidi- ja lõngajuppide ning tasside-taldrikute alla, olid juba traditisiooniks saanud. Retseptid pidid saama täpselt sama lihtsad ja kiired kui need, mida käsitöötamiseks valmistasime.  Kuid lihtsalt toiduga piirdumine ei oleks olnud meielik. Taaskasutuse tulihingeliste pooldajatena otsustasime ka sel teemal sõna võtta. Ja nii ta nüüd ongi! Retseptisahtel täis lemmiktoite ja käsitöökapp täis ideid taaskasutuseks.



"RETSEPTISAHTEL käsitöökapis" ilmub lettidele 3.mail!
Kutsume teid raamatu esitlusele 15.mail kell 17.00 
Pärnusse RAHVA RAAMATUSSE. 

Raamatu 328 lehekülge peidavad endas nelja aastaaega, mis eristuvad eelkõige hooajalise tooraine poolest. Oleme retseptid ja käsitöö jaganud seitsme lemmikteema vahel. Nii algabki teekond kevadise ürdikasvatamisega, mil toidus mängib peaosa umbrohi. Käed mullast puhtaks pestud, asusime juba piknikule, kaasas enda valmistatud lauamängud. Maakodu ja turumelu paelusid meid aga nii väga, et hulk retsepte oli vaja lihtsalt välja sorteerida, sest neil teemadel oleks võinud lausa omaette raamatu kokku panna. Sügisesed vihmased hommikud veetsime sõbrannade seltsis, mistõttu on selle teema retseptid just hommikusöögiks igati sobivad. Talvised õhtud pühendasime patustamisele magusroogade ja potitoitudega. Raamatu viimane osa on üks suur ja uhke pidupäev – lapse sünnipäev, kus suurimateks toidukriitikuteks olid lapsed ise.

Retseptid on väga lihtsad ja ilma igasuguse peenutsemiseta kiirelt valmivad. Minu üheks lemmikuks on  Ragne valmistatud kohupiimapontsid, mille retsepti lasen teil raamatukaante vahelt piiluda:



Retseptisahtli valmides möödus pea aasta. Kokkamist ja pildistamist täis päevad osutusid tõsisteks tööpäevadeks, mis tihtipeale venisid oodatust pikemaks tänu erinevatele segavatele faktoritele. Näiteks otsustas ilmataat vihmakraani lahti keerata, kui pildistasime umbrohu- ja ürdipeenraid. Seejärel tabas mind 39-kraadine palavik, kui olime teel Ragne venna juurde, et maakodu teemat pildistada. Siis kukkus maha minu objektiiv, mis tähendas Ragnele topelt tööd ja minule puhkust abitöölisena. Seejärel kustusid Ragne arvutist kõik suve ja sügise teemade pildid, mis tähendas  uut kohtumist sõbrannadega hommikusöögi lauas. Kõike juhtunud arvesse võttes on uskumatu, et raamat on tõesti valmis saanud! 

Et ikka põnevust ka oleks, siis läheb loosi üks raamat! Et loosis osaleda, selleks jäta postituse alla kommentaar, mille sisus jaga mõnd vahvat taaskasutuse ideed. Raamatu omaniku hõiskan välja 9.mail!


Ma olen väga väga õnnelik, et kõik see vaev on nüüd seljataga ja reaalne tulemus käte vahel. Aga samas olen ka natuke kurb ja igatsev, sest koos Ragnega veedetud tööaeg oli täis huumorit, naeru, maitsvaid elamusi ja igati sujuvat koostööd. Aitäh Sulle, Ragne! Teeks iga kell uuesti!



23 kommentaari:

Maarja ütles ...

Andra!!!!
Nii tore üllatus!!!! Suured õnnitlused teile mõlemale.
Järgmine kord, kui raamatupoodi satun, siis küsin Sinu nime järgi seda üllitist :)

üks nupukas idee ka:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=434850879894169&set=a.434850669894190.95588.434846019894655&type=1&theater

Kaddi ütles ...

Minu peres leiavad kõige rohkem taaskasutust munarestid ja põletatud küünalde kontsud, millest saavad ideaalsed süüteroosid kaminass/ahju tule hakatuseks. Toimivad ideaalselt! :)

aniitram ütles ...

Palju õnne raamatu puhul, see tundub nii põnev! Ja no nii mahukas- uhke ettevõtmine :)
Mulle on viimasel ajal kah igasugused isenokitsemise ideed pähe tulnud. Kohe-kohe läheb tegemisele veinipudelikorkidest kuumaalus :)

AZ ütles ...

Palju õnne raamatu puhul. Ootan juba põnevusega, et saaks seda sirvida :) Meenub mulle mu kõige esimene taaskasutusidee sellest ajast, kui veel algkoolis käisin. Nimelt jäätisepulkadest meisterdasin karbikesi, kuhu oli siis hea igasuguseid väikseid asju peitu panna. Õnnestunumad karbikesed lakkis isa ilusti üle ja joonistasime koos lilled peale - sellest sai aastateks ema ehetekarp :)

kaja ütles ...

Ei jõua ära oodata, millal raamat meie saare raamatupoodi jõuab.
Viimane taaskasutusidee, mille teostasin, oli vanadest riidest kartulikottidest
lõigatud ribadest rooside tegemine. Nendega kaunistasin uksepärja ja pildiraami.

Kokkamas95 ütles ...

Väga tublid!
Tühjadest kohvipakkidest saab väga laheda poekoti valmistada :)

Unknown ütles ...

Raamat tundub väga põnev ja armas!
Heaks taaskasutusideeks on kohvipaksust kehakoorija. Lisada tuleks veel veidi oliivõli niisutamiseks ja piparmündiõli lõhnaks. Väga mõnus! (:

sesamy ütles ...

Palju õnne uue raamatu puhul :).
Viimati sai vist tehtud üksikutest sokkidest sokihobuseid.

Kris ütles ...

Võrratu uudis! Olime emaga mõlemad põnevil kui sellest lugesime :) Super!

Aga raamatust unistame küll, nii vahva oleks. See erinevate aastaaegade jaotus ja muidugi taaskasutus on lihtsalt parimad. Minu isiklik lemmik (olen ju maheteel sammumas ja täielik taaskasutuse fänn)

Tänavu aasta lemmikidee tekkis Pinterest.com saiti uurides. Leidsime kaks korralikku euroalust ning kerge lakiga üle käies, saame neist võrratud ürdiaiad! Alus ise toetada mõne hoone seinanajale või puu lähedusse ja voilaa, istutad maitsetaimi või lilli ning muud kui ainult nopid.

Parimat!

rebane ütles ...

Õnnitlused! Juba kaane järgi tundub, et tegu on ühe väga vahva ja ideedest pakatava raamatuga! Ühinen eelmistega, et ei jõua ära oodata, millal ise seal retseptisahtlis sorima ja käsitöökapis tuhlama saaks hakata :)

Üks vahva taaskasutusidee, mille ise ka kohe kasutusele võtsin, on konservkarpidest ja pesulõksudest maitsetaimedele potiümbriste valmistamine.

Võtsin need kõige madalamad sprotikarbid, muudkui silt maha, pessu, näpistasin puidust pesulõksud tihedalt ümber serva ja basiilik-tüümian-pune-petersell-misiganeshingihaldab potiga sisse! :) Hetkel on mul köögiaknal kaks sellist, aga kinnine sprotikarp ja hunnik pesupulki ootavad kapis, nii et lisa on oodata! :)

Panen illustreeriva lingi ka :
http://3.bp.blogspot.com/-ysb75mgW1Fw/ULUYVeqWJ1I/AAAAAAAAAS4/7mBjpP5cC60/s1600/548159_436351583077432_1741019670_n.jpg

Kristi

Triin ütles ...

Mulle pakuvad huvi nii käsitöö kui kokkamine. Tore, et on ilmumas raamat, kus mõlemad teemad sees.
Taaskasutusena tegin viimati moosipurgist hambaharjatopsi. Mässisin purgile pitse ümber, kinnitasin siit-sealt natuke liimiga ja valmis ta saigi.

Anonüümne ütles ...

Mina käin pidevalt erinevates kasutatud asjade poodides otsimas huvitavaid tasse, klaase, vaagnaid, kausse jne. Neid ma siis kasutan küünlajalgadena, lillepottidena, ehete hoidmiseks, ka näiteks kassile muru kasvatamiseks. Põrandal suures klaasist kausis kasvav muru näeb igatahes vahvam välja kui plastikkarbis kasvav muru. Minu kass on ka asjaga rahul ja käib usinalt seda muru söömas :)

Igatahes raamat näeb põnev ja kaunis välja!

Triin K.

Kaare ütles ...

Palju õnne ilusa ja huvitava raamatu ilmumise puhul! Super!
Mina heegeldasin viimati kilekotiribadest korvid, et saunas šampoonipotsikud jm vidinad ära mahutada.

Aiki ütles ...

Väga vahva raamat. Mina taaskasutan põhiliselt riideid, teen vanadest riietest endale ja lastele ning nende nukkudele uusi riideid või mänguasju.

Helen ütles ...

Tundub imeilus ja soe ja inspiratsiooni tulvil raamat! Väga tahaks! Minu viimane taaskasutus oli väikseks jäänud sukkpükstest kaheksajalg lapse kostüümipeole :) Toppisin nelja suka sääred vatti täis ja õmblesin ühtlaste vahedega laia vöö külge. Väga tuus sai. Kui lasteaias olid kõigil umbes et poest ostetud printsessikleidid ja rüütlikostüümid, siis minu lapse kaheksajalg osutus teiste seas kõige popimas.

Silja Luide ütles ...

Soovin palju-palju õnne raamatu puhul! raamat tundub väga lahe:) väga tubli saavutus!
ma ise käin ka pidevalt vanakraamipoodides põnevaid nõusid hankimas, eriti palju olen vist koogialuseid koju toonud:)

leoola ütles ...

Raamat tundub huvitav. Ise olen pigem taaskasutuse tarbija kui tegija. Väga meeldivad taaskasutuse nõud ja mööbel

Kerlin ütles ...

Mina suur meisterdaja ei ole. Aga see raamat oleks kindlasti hea ja vahva lugemine kuna vanakraamipoodidest tassin ma igasuguseid asju koju, mis vahel ka niisama kasutuna seisma jäävad.

MARIT ütles ...

Käisin raamatut raamatupoes lehitsemas ja teos tundub super-see raamat väärib kindlasti kohta raamturiiulis! On näha, et raamatut on tehtud hinge ja suure südamega.
Kõik retseptid ja nipid tunduvad suhteliselt lihtsad ja samas mõnusa koduse hõnguga, veel meeldib, et paljudes küpsetistes on kasutatud tervislikumaid jahusid kui nisujahu.
Mina tegin (taaskasutuspoest ostetud) heegeldatud linikust ilusa pitsilise kausikese(vaja oli selleks vaid pva-liimi, kilet ja kaussi).

Sandra ütles ...

Nii vahva :) Tahaks juba seda raamatut sirvida ja selle järgi midagi maitsvat valmistada :)

Minu taaskasutuse nipp on väga lihtne: poest teed või Nutellat ostes arvestan alati sellega, et saaksid selle karpi või potsikut edaspidigi kasutada. Nutellat ostan klaasi sees, mille pärast pesen ära. Nüüd on mul koos kena komplekt joogiklasse :)
Teed meeldib osta puidust või plekist karpide sees. Ühes hoiustan näiteks suhkrut, teises jämesoola jne. Karbid on mõnusalt värvilised ka ja köögis hoopis lõbusam :)
WC-paberi rullidest valmistan alati väikeseid kinkekarpe, kuhu saab panna natuke maiustusi, ehteid vms. Ei pea poest kinkekarpi ostma.
Kui aasta läbi saab ja vana kalender kasutuks jääb, siis lõikan alati kalendris olevad pildid välja. Kasutan neid hiljem kaartidel või kinkekottide meisterdamiseks :)

Edu teile :)

Laura ütles ...

Palju-palju õnne nii mahuka teose puhul! Mul pole kahjuks veel õnnestunud trükisooja raamatut ise käes hoida, aga loodan selle vea lähipäevadel parandada. Kuna siinsete retseptide headus on mitmeid kordi tõestatud, ootan esmakohtumist suure põnevusega! Postituse illustratiivne materjal igatahes lausa kiirgab kodusoojust ja südamlikkust. Suur tänu oma teadmisi ja oskusi jagamast!
Viimasel ajal olen hakanud ise ehteid meisterdama ning toormaterjali hankimiseks on käiku läinud mitmed katkised ehted või üksikud kõrvarõngapaarid, mis seni nukralt sahtlis seisid.

Unknown ütles ...

Oi kui tore uudis, pean ka poodi raamatut uudistama minema!

Aga minu väike nipp ja natukene silmailu kaa - tassist nõelapadi. Ikka sellisest vanaaegsest mõnusast serviistassist, natukene romantilist pitsi ja lillelisest riidest padjake sisse. Väike illustreeriv pildike ka internetiavarustest http://1.bp.blogspot.com/_v7pf_Dt2eJc/StsPDvTNIxI/AAAAAAAAAQ0/wb4eA_C_um4/s400/Picture+250.jpg

Anonüümne ütles ...

Nii põnev, tahaks raamatut lähemalt uudistada:)
Minu nipp on iseenesest väga lihtne. Kuna ma tavalist kohvi ei joo, vaid ostan kofeiinivaba kohvi, mis on sellises purgis, mida on hea pärast tühjaks saamist kaunistada riide-pitside-paeltega, küpsetan küpsised sisse ja armas kingitus ongi valmis.

Edu!
Egle

Kööginurk

Related Posts with Thumbnails